Így fejleszti készségeinket a sokoldalú állatterápia – már az ókorban is alkalmazták

Forrás: Thinkstock -
lovasterápia képességfejlesztés ókor mozgás segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ember és a ló kapcsolata nem csupán a sportra hegyeződik ki, a gyógyításban is hatalmas szerepet játszhatnak egymás életében. Az ókori alapokon nyugvó lovasterápia nem csak a rászoruló gyermekek (vagy felnőttek) kedélyállapotára, de azok teljesítményére is pozitív hatással bír.

A terápiás lovaglás egy összetett rendszeren alapuló gyógymód, amelyben hatalmas szerepe van a lovaknak. A görögök már ókorban használták a lovakat mozgásfejlesztés céljából. Az azóta már továbbfejlődött lovasterápiának három különböző ágazata van, amelyeknek módszerei, terapeutái és célcsoportja is eltérők.

Forrás: Thinkstock

Az úgynevezett hippoterápiás foglalkozásokat gyógytornász végzettségű terapeuták végzik mozgásukban akadályozott gyermekekkel tartási és mozgásfunkciók javítása, korrekciója érdekében. A második ág a pszichológiai lovasterápia, amelyet pszichológus alapvégzettségűek vezetnek főleg hangulati, táplálkozási zavarokkal, magatartási problémákkal küzdő gyermekeknek. A harmadik ág a gyógypedagógiai lovaglást és lovastornás foglalkozásokat foglalja magába. A lovardai környezet teret biztosít és lehetőséget ad a sérült gyerekek és felnőttek társadalmi beilleszkedéséhez.

Terápiás kutyák – a legjobb antidepresszánsok

Sokan még nem is hallottak a kutyás terápiáról, pedig Magyarországon már 15 éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a négylábú doktorok. Kipróbáltuk, a módszer tényleg bevált.

Egy korábbi cikkünkben nem csupán a lovasterápiát, de Eliotot is bemutattuk, aki jelenleg gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna segítségével gyógyul, de korábban részt vett már hippoterápiás foglalkozásokon is. A foglalkozások során a pónija nyugodtan tűri azt, amikor a kisfiú ráhasal, törökülésben lovagol rajta vagy éppen kosárra dob az állatról. Bozori Gabriella, a fóti Lovasterápiás Központ vezetője pedig részletesen mesélt a kezelések széleskörű alkalmazásáról.

Eliot a lovasterápián lóháton golfozik Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Agydaganata sem gátolta a fejlődésben

Lovak találkozója a fővárosban

Idén is ellepik az ország lovasai a Hősök terét! A hagyományőrző, történelmi emlékeket felelevenítő, magyar tradíciókon alapuló Nemzeti Vágtát 2015. szeptember 18-20. között rendezik meg. A színes programkínálat gyermekeknek és szüleiknek egyaránt tartogatnak érdekességeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.