A Pszichológus Pasi – Az iskolában kinevelik belőlünk, de aztán nagyon kellene az életben: mi az?

pszichológus A Pszichológus Pasi iskola tippek kreativitás nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kreatív embernek tartod magad? Pedig a kreativitásról a legtöbb iskolában szó sem esik. Egy rajzolgató, dúdolgató diákot sokszor megbüntetnek, mondván: nem figyel. Így domboríthatod ki ismét a kreatív énedet!

Az iskolában tanítanak a művészetről és a kultúráról, de arról nem, hogy a bennünk lévő kreatív energiákat hogyan lehet hasznosítani – inkább kinevelik belőlünk. Ennek következtében a legtöbb ember úgy gondolja, hogy nem kreatív, és nem rendelkezik ezzel az adottsággal, persze a dolog megfordítható.

Forrás: Thinkstock

Minden ember kreatív.

Egészen pontosan rendelkezik a kreativitás képességével, az alkotó energiával. Mivel a legtöbbünket lenevelik arról, hogy szabadon használjuk a hétköznapokban, ez minták követésével és ismétlésével érvényesül. A egyik ilyen példa, ha valaki hétről hétre bemegy a munkahelyére, és heti 40 órában végzi ugyanazt a monoton és lélekölő munkát. Ezt persze nem szoktuk kimondottan kreatív dolognak tartani, nem véletlenül, hiszen ilyenkor elfecséreljük a bennünk rejlő lehetőséget, mivel ez idő alatt akár valami új, izgalmas, és érdekes dolgot is csinálhatnánk. Ha szeretnéd megőrizni, esetleg újra előszedni, leporolni a rég elfeledett kreativitásodat, esetleg valamilyen probléma megoldásához használni, adok egy-két gyors tippet.

1. Legyél újra gyerek

Felnőni fontos, de megőrizni a gyermeki adottságainkat ugyancsak. Ennek fontos eleme a spontaneitás, és hogy merjünk hibázni. A hibázástól való félelem blokkolja egyaránt a gondolkodásunkat és a kreativitásunkat.

2. Rajzolgass

Emlékszem, hogy sokszor rám szóltak, amikor egy unalmas órán firkálgatni kezdtem; a tanáraim még nem tudták, hogy ez segíthet a koncentrálásban, a gondolkodásban, hiszen az agyunk azon féltekéjének aktiválásával másfajta meglátásokhoz juthatunk. Sokan kedvelik ezt a módszert, Steve Jobs is gyakran használta a kreativitásának beindítására.

Forrás: Thinkstock

3. Mozogj

Az iskolapadtól a legtöbb irodáig rossz szemmel nézik, ha valaki járkál, mondván: nem koncentrál vagy dolgozik eleget. Az ember nem egy helyben ülésre teremtetett! Azon túl, hogy a vérnyomás, az anyagcsere mind optimálisabban működik a könnyed mozgástól, emellett a kreatív energiák is jobban áramlanak általa.

4. Tarts szünetet

Bármennyire is fontos egy megoldandó feladat, amikor elakadunk vele, ritkán segít, ha ráfeszülünk, és görcsölünk egy asztal fölött. Érdemes félretenni, váltani valami egészen más dologra, és lehet, hogy pillanatokon belül jön egy váratlan szikra.

5. Játssz

Bármi legyen a megoldandó probléma, a játék mindig segít. Levezeti a fölösleges feszültséget, és rendkívül hatékonyan aktiválja a kreatív energiáinkat. Érdemes lehet akár lerajzolni, mese vagy történet formájában leírni, esetleg szerepjáték formájában eljátszani. Ezzel a mozgás és a gyermeki spontaneitás is azonnal bevonható.

Forrás: Thinkstock

A fenti módszerek nem kizárólag az én agyszüleményeim, több munkahelyen kimondottan támogatják őket, sőt komoly pénzeket fizetnek pszichológusoknak és trénereknek, hogy szerepjátékos elemekkel segítsenek a dolgozóknak a partnerek vagy vevők helyébe képzelni magukat. Kreativitásukat relaxációval vagy rajzolgatással fokozzák, de mindezt persze mi is meg tudjuk oldani magunknak. Érdemes is, mert a kreativitás nemcsak a híres művészek és feltalálók sajátja; több szépséggel és kreatív megoldásokkal mi is olyanná alakíthatjuk az életünket, amilyenné csak szeretnénk.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.