A sok szénhidrát ugyanolyan káros, mint a túlzásba vitt zsírbevitel

zsírbevitel szívderítő szívbetegség étrend szénhidrát étkezés vérzsírszint
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kanadai kutatók szerint nem jó ötlet a telített zsírsavakat szénhidrátokra cserélni az étrendben, ez ugyanis a korábbi vélekedésekkel ellentétben nem tesz olyan jót a koleszterinszintnek.

A kutatók a szénhidrát- és zsírbevitel a vérzsírszintre gyakorolt hatását vizsgálták több mint százezer ember vizsgálatával, akik a világ 19 különböző jövedelemszintű országában élnek. A felmérés során kiderült: félrevezetőek lehetnek az eddigi ajánlások, amelyek szerint a telített zsírok mennyiségének visszafogása az étrendben csökkenti a koleszterinszintet, és ezzel együtt a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

Forrás: Dreamstime

A problémát az okozza, ha a telített zsírok helyét szénhidrátok veszik át az étrendben – állítja a vizsgálat, amelynek eredményeit a kutatócsoport vezetője, Dr. Mahshid Dehghan, a kanadai McMaster University munkatársa mutatta be a 2016-os kardiológiai világkongresszuson.

A kutató szerint a szénhidrátban gazdag étrend csökkenti az összkoleszterinszintet és a „rossz” LDL koleszterin szintjét a szervezetben.

Ugyanakkor a „jó,” HDL koleszterin szintjét is csökkenti, és emeli az összkoleszterinszint és a HDL koleszterinszint arányát,

valamint az alipoprotein-B és az alipoprotein-A arányát (az apoB/apoA arányt) – ez utóbbi mérőszámok a szív- és érrendszeri betegségek sokkal jobb mutatói, mint önmagában az összkoleszterinszint.

Forrás: Dreamstime

Dr. Dehghan szerint amikor az orvos azt javasolja a betegének, hogy csökkentse a zsírbevitelt, a betegek többsége emelni kezdi a szénhidrátok fogyasztását – hiszen valamit mégis ennie kell. Ez pedig egyáltalán nem fogja vissza a szív- és érrendszeri kockázatot.

Véleménye szerint

jobb volna a gyümölcsben, zöldségben és hüvelyesekben gazdag étrend követésére buzdítani az embereket,

mint hogy egyszerűen a telített zsírsavak mennyiségének csökkentését javasolnánk. A kutatás egyébként az olívaolajban és diófélékben gazdag mediterrán diéta jó hatásáról szóló elméleteket is igazolta.

A kutatás további meglepő adataiért kattints a Szívderítő.hu cikkére!

Mediterrán diéta - tényleg beválik?

A szakértők szerint a mediterrán étrend lehet a megoldás az elhízás elleni harcban. A Postgraduate Medical Journal szakfolyóirat nemrég publikált tanulmányában az orvosok azt írják, hogy a mediterrán étrend csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát, ráadásul a zsírszegény diétáknál hatékonyabban segít az alacsonyabb testsúly megőrzésében is. A Life.hu korábban itt írt bővebben a mediterrán diéta előnyeiről, itt pedig az olasz nők titkát kutatta újságírónk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.