Vedd észre, ha baj van! Gyakran előforduló időskori betegségek

cukorbetegség időskori betegségek magas vérnyomás Alzheimer-kór csontritkulás AH2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kor előrehaladtának egyik elkerülhetetlen velejárója az egészségi állapot romlása. Idős hozzátartozóink esetében különösen fontos, hogy figyeljünk a jelekre, és tudjuk, mikor kell orvoshoz fordulnunk velük. Íme, a leggyakoribb időskori megbetegedések és az első apró jeleik.

Ha nem kezelik, komoly szövődményei lehetnek

Az időskori keringési megbetegedések kialakulásának fő okait a verőerek rugalmasságának csökkenése, merevebbé válása, illetve a lerakódások jelentik. Ezek miatt alakulhat ki a magas vérnyomás, amelynek tünetei sokszor észrevétlenek maradnak, célzott kezelés hiányában azonban idővel komoly szövődmények jelentkezhetnek a beteg esetében:

megnőhet a szívinfarktus és a stroke esélye.

Forrás: Dreamstime

Figyelmeztető előjel lehet a tarkón, nyakszirten, avagy a nyaki gerincben jelentkező fejfájás, a szédülés, látászavar. További kockázati tényező lehet a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is. A nem kiugróan, csupán kissé vagy közepesen magas vérnyomást ugyanis a legtöbbször életmódváltással könnyen az egészséges szintre lehet csökkenteni – erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Ki számít idősnek?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idősödést 50 éves kortól számolja, és az időskor több szakaszra bontását ajánlja: 50 és 59 év között az áthajlás kora; 60 és 74 év között az idősödés kora; 75 és 89 év között az időskor; 90 és 100 év között az aggkor; 100 év felett a matuzsálemkor.

Nagyobb eséllyel alakul ki daganatos megbetegedés

Az idősebb korban a szervezet működése megváltozik, lassulnak a génhibákat kijavító folyamatok, ami miatt fokozódik a daganatok kialakulásának kockázata. Az időskorban előforduló gyakori tumortípusok a vastagbélrák, a tüdőrák, az emlőrák, a prosztatarák és a bőr felszínén előforduló elváltozások. A betegség korai diagnosztizálása növeli a gyógyulás esélyét, éppen ezért elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok.

Forrás: Dreamstime

A felejtés betegsége: az Alzheimer-kór

Az egyik legrettegettebb időskorban jelentkező neurológiai megbetegedés az Alzheimer-kór, amelynek egyik legfőbb tünete a rövid távú memória hanyatlása. Ebben az esetben nagyon

fontos a figyelem a beteg családjának részéről:

amennyiben az idősebb páciens elfelejt dolgokat, rosszabbodik az emlékező- és tájékozódási képessége, esetleg változást észlelnek a személyiségében, a viselkedésében, mielőbb szakértőhöz kell fordulni. Az Alzheimer-kór előrehaladását lassító vagy visszafordító kezelés egyelőre nem ismert, a célzott kezelések elsősorban a tünetek enyhítésére, csökkentésére irányulnak. Az Alzheimer-kórról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Te is segítenéd a demenciakutatást? Ezzel a mobiljátékkal megteheted! http://www.seaheroquest.com/hu

Nem szabad félvállról venni: a csontritkulás

A csontritkulás 60 év felett egyike a leggyakrabban diagnosztizált betegségeknek, és

sokszor csak egy törés kapcsán derül rá fény.

Forrás: Dreamstime

Idősebb korban, főként a nőknél, növekszik a csonttömegvesztés esélye, ami miatt törékenyebbé, gyengébbé válnak a csontok. A korai szakaszban nem észlelhetők a tünetek, később azonban az izmokban, kiváltképp a derék és nyak táján tompa fájdalom jelentkezhet, amely pihenésre enyhül. Árulkodó jel lehet továbbá az egyre romló testtartás is.

Minden, amit a csontritkulásról tudni érdemes

Világszerte minden évben több ezer új csontritkulásos beteget regisztrálnak. Gyakran még az orvosok sem veszik észre a figyelmeztető jeleket, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. A Life.hu cikkéért kattints ide!

A 2-es típusú cukorbetegség

Elsősorban nem az idősebb korúakat érinti ez a típusú anyagcsere-megbetegedés, amelynek fő kockázati tényezői a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a magas vérnyomás, illetve

az öröklési hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában.

A 2-es típusú cukorbetegek esetében az inzulinhiány részleges, ezért a magas vércukorszintkor tapasztalható tünetek helyett leginkább bőrviszketésre, fáradtságra, levertségre, látási problémákra, végtagzsibbadásra és a sebek lassú gyógyulására panaszkodnak a legtöbbször. A betegség életmódváltással, diétával és szájon át szedhető gyógyszer szedésével kezelhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.