Megvan a bizonyíték: a mozgás valóban csökkenti a halálozást

halálozás csökkentés szívderítő testmozgás sport szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár a felére csökkenhet a szívinfarktus és a halálozás kockázata azoknál, akik rendszeresen és eleget mozognak – derült ki egy friss kutatásból. 

Az általános előírások szerint

legalább hetente négyszer 30 perc közepes fokú, vagy heti 3-szor 20 perc intenzív edzést kell végezni.

Forrás: Dreamstime

Ebbe beleszámít a munkába járás, a házimunka elvégzése, a szabadidős tevékenység és a munkához kapcsolódó fizikai aktivitás is – magyarázta dr. Scott Lear, a kanadai Simon Fraser Egyetem professzora, aki csapatával arra a kérdésre kereste a választ, hogy a fizikai aktivitás vajon világszerte is olyan hasznos-e, mint a magasabb jövedelmű országokban. Ugyanis az eddig készült kutatások, amelyek összekapcsolják a fizikai aktivitást a jobb szív- és érrendszeri egészséggel és a hosszabb élettel, a gazdagabb országokban születtek meg.

Annak érdekében, hogy ennek az eredménynek a valószínűségét ellenőrizzék más, alacsonyabb jövedelmű országokban is, dr. Lear és csapata 17 ország 141 601 személyének adatait dolgozta fel a kutatásban, amelynek során a kezdőpontnál rögzítették a résztvevők fizikai aktivitási szintjét, és ezt követték öt évig.

Forrás: Dreamstime

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.