A Pszichológus Pasi: így ismerd fel, ha energiavámpír a barátod

Forrás: Dreamstime -
A Pszichológus Pasi energiavámpír barátság pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Energiavámpír – gyakran hallani ezt a kifejezést, amelyet gyűjtőfogalomként emberekre és viselkedésre szokás mondani. De kik is ők, és mit árthatnak nekünk? A Pszichológus Pasi megmondja.

Az energiavámpírok azok az embertípusok, akiket szakmai nyelven nárcisztikusoknak hívunk. A magukról kialakított arculatnál és látszatnál nem tartanak többre semmit, a legkevésbé sem nevezhetők empatikusnak, és mivel önmagukat sem szeretik igazán, másokat sem nagyon fognak.

Ők azok, akik a magukról kialakított arculatnál vagy látszatnál semmit sem tartanak többre.

Forrás: Dreamstime

Honnan ismered fel őket?

Az energiavámpírok legegyszerűbb ismérve, hogy egy-egy baráti beszélgetést minden esetben úgy terelnek, hogy az róluk szóljon, és ne legyen más választás, mint csodálni, vagy épp sajnálni őket.

Vannak az örökös panaszkodók, áldozatok és drámakirálynők, akiknél

minden apró probléma egy-egy újabb lehetőség egy kis kesergésre

– ellenben sosem tesznek semmit magukért, és a vigasztalásunkból nyerik vissza erejüket, bármekkora problémát is jelentsen ez számunkra.

Az energiavámpírok másik jellegzetessége, hogy sokszor

nyílt agresszióval igyekeznek uralkodni a másikon,

esetleg kritizálással, kéretlen tanácsok tömkelegével, vagy éppen bűntudatkeltéssel igyekeznek manipulálni a másikat, hogy elérjék, amit szeretnének. Megfigyelhető, hogy egy-egy velük folytatott beszélgetés után nem nyugodtnak, sokkal inkább szétszórtabbnak és zaklatottabbnak érezzük magunkat. Mindez nem meglepő, hiszen sokkal több energiát vesz ki belőlünk, mint amennyivel feltölt minket.

Forrás: giphy.com

Vigyázz, mert te is az lehetsz!

Ne felejtsük el, hogy mindenkinek lehetnek rossz napjai, a barátok pedig éppen azért vannak, hogy mellettünk álljanak és meghallgassanak bennünket. Ha azonban valaki társaságában rendre azt érezzük, hogy inkább kivesz, semmint beletesz a kapcsolatba, tudatosítanunk kell magunkban és benne is, hogy nem tesz nekünk jót a barátsága.

Ezek az egyoldalú kapcsolatok akár

idővel minket is energiavámpírokká változtathatnak,

hiszen egy pszichésen és lelkileg is kimerült ember hajlamosabb arra, hogy másokból pótolja a benne keletkezett hiányt.

Engedd el, aki nem neked való!

Első lépésben szűrd meg a barátaidat: ki az, aki meghallgat? Tisztel téged? Támogat mindenben? Erőt önt beléd, ha épp arra van szükséged? Optimális esetben mindez kölcsönös, ám előfordulhat, hogy valakiből csak bizonyos helyzetek vagy témák hozzák elő a vámpírt.

Forrás: Dreamstime

Ha úgy érzed, hogy az illetővel való találkozás inkább lehúz, semmint feltölt, ha az esetek túlnyomó részében a panaszkodás van terítéken, míg a tanulságok leszűrése, avagy a dolgok jobbá tétele kevésbé, akkor lehet, hogy egy véget nem érő keringő szereplője vagy.

Ne legyél senki lelki szemetesládája, találd meg és képviseld a saját határaidat,

és mindig törekedj az olyan kapcsolatokra, amelyek kölcsönösen előnyösek mindkét fél számára.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Viszket, fáj és vérzik? Ezek lehetnek a bőrrák első jeleihttp://www.life.hu/drlife/20160706-a-borrak-elso-jelei.htmlA rákos megbetegedések egyik legalattomosabb változata nem válogat: nem csupán idősebbeknél, hanem akár már egészen fiatal korban is szinte észrevétlenül kialakulhat. A megelőzés és az idő előtti felismerés életeket menthet: cikkünkből kiderül, mire kell figyelned ahhoz, hogy kivédd ezt a manapság egyre gyakrabban előforduló ráktípust. Dr. Life--Egyre több nő fertőződik meg HIV-vel – Megdöbbentő hazai adatok derültek ki a vírusrólhttp://www.life.hu/drlife/20160708-egyre-tobben-fertozodnek-meg-hiv-virussal-magyarorszagon.htmlEgy itthon végzett kutatás szerint nem csökkent itthon a HIV-fertőzöttek száma, sőt: csak június végéig 8 AIDS-es áldozat vesztette életét, míg tavaly összesen 11-en haltak meg a kór következtében. Szakértők szerint minden, szexuálisan aktív felnőtt számára kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, mert kizárólag így derülhet fény a vírus létére. Dr. Life--Így kapott új külsőt a férfi, akinek fél arcát felfalta a rákhttp://www.life.hu/drlife/20160704-eric-moger-brit-ferfi-fel-arcat-felfalta-a-rak-igy-kapott-uj-arcot.htmlEric Mogernél néhány évvel ezelőtt diagnosztizálták a rák egyik igen agresszív fajtáját. A brit férfi emiatt elveszítette a fél arcát, egy speciális eljárásnak hála azonban végre ugyanolyan jó érzéssel néz a tükörbe, mint régen. Vigyázat, megrázó képek következnek! Dr. Life--Új, egyszerűbb módszerrel szűrhető ki a HPV-vírushttp://www.life.hu/drlife/20160629-a-hpv-virus-szuresere-uj-es-egyszerubb-modszer.htmlSokan a méhnyakrák kialakulásával kapcsolatban hallottak eddig a HPV-vírusról, amely számos daganatos megbetegedéshez vezethet. Évente nagyjából 1500 nő kap lesújtó, orvosi beavatkozást jelentő leletet a nőgyógyászától, ennek ellenére általánosságban még mindig sokan félnek elmenni rákszűrésre. Egy ma már elérhető egyszerű teszt segítségével könnyen kideríthető, hogy valaki hordozza-e a vírust, és ezáltal veszélyezteti-e önmaga, illetve más egészségét. Dr. Life--Gondolnád? 6 szokás, amelyek ugyanolyan károsak, mint a dohányzáshttp://www.life.hu/drlife/20160629-6-szokas-amelyek-olyan-karosak-mint-a-dohanyzas-koztuk-az-ulomunka-az-alvasmegvonas.htmlSokan azt gondolják, ha nem dohányoznak, akkor már eleget tettek az egészségük megőrzése érdekében, pedig van néhány rossz szokás, amely a szakemberek szerint legalább annyira ártalmas, mint a cigaretta. Dr. LifeOrigoA történelem legpusztítóbb betegségei: a pestishttp://www.life.hu/drlife/20160704-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-pestis.htmlAz Egészségügyi Világszervezet a világ 12 legveszélyesebb biológiai fegyvere közé sorolja a pestist. Nem véletlenül: legalább százmillióan vesztették életüket az elmúlt évszázadok alatt a kórokozó által okozott megbetegedésben, amelyet sokáig gyógyíthatatlannak hittek. A Life.hu új sorozatában minden idők legrettegettebb és legnagyobb pusztítást végző betegségeit mutatjuk be. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.