Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Forrás: Thinkstock -
veszély folyadékbevitel víz dehidratáció kiszáradás ivás halálos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Nemrégiben egy mindössze 27 éves fiatalember vesztette életét hiponatrémia következtében. A férfi, akit Andrew Schlaternek hívnak, léböjtkúrája közepén esett össze a családi ház konyhájában. A szülei azonnal mentőt hívtak, Andrew azonban néhány órával később meghalt.

A hiponatrémia és veszélyei

Andrew orvosi felügyelet nélkül végezte a léböjtkúrát. Édesapja, Frank Schlater elmondta: nekik, szülőknek az tűnt fel, hogy fiuk néhány napja több vizet fogyaszt, mint általában. Mivel úgy tűnt, hogy jól van, nem tett eleget szülei kérésének, akik azt javasolták fiuknak, hagyja abba a túl sok víz bevitelét. Frank egy júliusi reggelen a konyhában találta a fiát, amint vizet kortyolgat. Andrew néhány perc múlva elájult, és meghalt.

A hiponatrémia diagnózisa a vér alacsony nátriumszintje alapján állítható fel Forrás: Thinkstock

A fiatal férfi halála okaként megnevezett

hiponatrémia akkor következik be, ha a szervezetben található nátrium felhígul.

Ehhez nagy mennyiségű víz szükséges.

Ha a vér nátriumszintjének csökkenése gyors, a tünetek kialakulása is gyorsabban megy végbe, ráadásul súlyosabbak is lehetnek. Az agy különösen érzékeny a vér nátriumszintjének változására. Emiatt elsőként letargia és zavartság jelentkezik.

Ahogy súlyosbodik a hiponatrémia, úgy izomrángások és görcsök alakulhatnak ki, amelyeket aluszékonyság, kóma és halál követ.

A hiponatrémia diagnózisa a vér alacsony nátriumszintje alapján állítható fel. Az okok kiderítése bonyolultabb, az orvos teljes helyzetértékelése szükséges hozzá.

Az enyhe hiponatrémia kezelhető úgy, hogy a folyadékbevitelt napi 1 liter alá csökkentik. A súlyos hiponatrémia vészhelyzet. Kezeléséhez az orvosnak lassan kell növelnie a vér nátriumszintjét gyógyszerek vagy intravénás folyadék, egyes esetekben mindkettő használatával. A túl gyors növelés súlyos, esetleg maradandó agykárosodást okozhat.

Mennyi az annyi?

A folyadékpótlás kérdése nem csupán nyáron, hanem télen is fontos. Szervezetünk hatvan százaléka víz, ami tehát nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez.

Mindenkire alkalmazható szabály azonban nincs, iránymutató előírások azonban igen.

Az amerikai Institute of Medicine javaslata szerint a férfiaknak 3, a nőknek 2,2 liter szükséges naponta Forrás: Thinkstock

Az Európai Élelmiszer-információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatója szerint a mérsékelt égövben élő felnőtt embernek átlagosan napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Mindeközben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet figyelembe véve határozta meg a megfelelő értékeket, ami a nők esetében 2, a férfiaknak 2,5 liter. Ez a mennyiség magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget, mint a levesek, a zöldségek, a gyümölcsök, de még a főtt rizs által tartalmazott folyadékot is. Az amerikai Institute of Medicine javaslata szerint a férfiaknak 3, a nőknek 2,2 liter szükséges naponta.

Szakértők szerint ennél több folyadékra nincs szükségünk, leszámítva a fokozott aktivitást, illetve a meleg nyári hónapokat, amikor nagyobb mértékben kell ügyelni a pótlására a verejtékezés miatt. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt is megnövekszik a folyadékigény.

Így vedd rá magad a vízivásra

A folyadékpótlásra még mindig a víz a legjobb szer. Nem csúszik a napi 2-3 liter? Korábban itt gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet ezzel kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.