Tippek, hogy ne stresszeld magad agyon az ünnepek alatt

Forrás: Thinkstock -
karácsony megőrülés stressz ünnep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te sem érted, hogy az, ami elméletben a szeretet ünnepét jelenti, a gyakorlatban miért jár több idegőrlő perccel és veszekedéssel, mint bármi más az évben? Az Amerikai Pszichológiai Társaságnak van rá válasza, plusz arra is, mit tehetsz azért, hogy idén másképpen gondolj a karácsony körüli időszakra.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) korábban készített felmérése szerint a nőknek csaknem a fele, míg a férfiaknak nagyjából a 30%-a érzi úgy, hogy sokkal több stressz éri a karácsony körüli időszakban, mint az év bármelyik másik részében.

„A legnagyobb nyomás abból a tényből származik, hogy a karácsony egy lényegesen szociálisabb ünnep, ami miatt több társadalmi bonyodalom is származhat. Aggódunk amiatt, hogy csalódást okozunk, hogy nem vagyunk elég felelősségteljesek, és hogy nem túl kedvező fényben mutatjuk magunkat”

– magyarázta a The Huffington Post oldalának Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológiaprofesszora. Elkeseredni nem kell: a szakértő szerint van megoldás arra, hogy ne így emlékezzünk vissza az év legvarázslatosabb ünnepére.

Ne stresszeld magad agyon az ünnepek alatt! Forrás: Thinkstock

1. Ne aggódd túl a tökéletes ajándékot!

Gilovich és csapata korábban 600, interneten értékesített utazást, szállodai tartózkodást vagy éttermi foglalást, illetve 600, szintén online megvásárolt bútort, ruhát és egyéb olyan dolgot vizsgáltak, amelyhez nem maga az „élmény”, hanem csupán a tárgy kapcsolódott.

A vizsgálat során azt találták, hogy azok, akik „élményt” kaptak, vagyis utazást vagy egy étteremben eltöltött estét, sokkal személyesebbnek és szeretetteljesebbnek érezték magát a meglepetést, mint azok, akik valamilyen tárgyi javat, mint például ruhát vagy konyhai eszközt kaptak. Gilovich szerint mindez nem azt jelenti, hogy mindenkinek utazást vagy éttermi foglalást kell ajándékoznia, pusztán azt, hogy

az ajándékvásárlásban az a lényeg, hogy valóban benne legyen a szívünk és a személyünk.

Ne aggódd túl a tökéletes ajándékot! Forrás: Thinkstock

2. Oszd be jól az idődet!

A hajtépés akkor kezdődik, ha valami nem úgy alakul, ahogyan azt te eltervezted. Vedd figyelembe, hogy mint az év bármely napján, úgy karácsonykor is csak 24 órából áll egy nap.

Ne vállald túl magad, ne állíts magad elé túl nagy elvárásokat,

és mindig legyen előtted egy lista, amely segítségével apró lépésekben haladhatsz előre a tennivalók sokaságában – ajánlja az Amerikai Pszichológiai Társaság.

3. Ne hagyd ki a szokásos edzéseket!

A sok meghívás, találkozó és tennivaló közepette könnyű legyinteni arra a fontos pontra, amely egyébként nem csupán testileg, hanem szellemileg is frissen tart: az edzésekre. Ha az ünnepi nyitvatartás miatt nem is tudsz eljutni a terembe, akkor is mindenképp iktass be egy-egy óra testmozgást a napirendedbe. Legyen az egy kiadós séta, kerékpározás, otthoni tornázás, meglátod, sokkal kisimultabb idegekkel tudod folytatni a napodat.

Ne hagyd ki a szokásos edzéseket! Forrás: Thinkstock

4. Pihend ki magad!

A nem elengedő alvás nem csupán a hangulatodra nyomja rá a bélyeget: még a problémákat is nagyobbnak látod, ha kialvatlan vagy. Bár a munka miatt most nem lenne szükség rá, magad miatt mégis

figyelj oda az ünnepek alatt is arra, hogy időben, lehetőleg ugyanabban az időpontban ágyba kerülj.

5. Ragaszkodj a költségvetésedhez!

Nem az általad vásárolt ajándékok mennyisége fogja boldogabbá tenni a szeretteidet. A felesleges kiadások sokkal inkább a te pénztárcádat vékonyítják, amivel együtt a stressz-szinted is emelkedik. Mielőtt még hatalmas költekezésbe csapnál, gondold át, mennyit szánsz karácsonyi ajándékokra, és bármi is történjék, ragaszkodj ehhez az összeghez! Így sok felesleges aggódástól kíméled meg magad.

Ne bocsátkozz felesleges kiadásokba! Forrás: Thinkstock

6. Mondj nemet!

Bármilyen csábító is, minden napra egy karácsonyi vacsora, parti vagy találkozó bizony túl sok is lehet. Számolj vele, hogy az ünnepek előtti készülődés jóval több időt és energiát vesz el, mint te azt elsőre gondolnád, és

bár most úgy érzed, simán belefér az a megígért buli, lehet, hogy aznap a hátad közepére sem fogod kívánni

az egész napos rohangálás után. Tanulj meg nemet mondani, és inkább tartsd szem előtt a kevesebb több elvét. Ahová pedig elígérkeztél, igyekezz maximálisan kihasználni, és élvezd az együtt töltött időt!

7. Engedd el, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.