A kritika, ami téged épít: így legyen egészséges önkritikád!

Forrás: Thinkstock -
kritika önkritika joghurt2016 egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem jó, ha túl sok és az sem, ha túl kevés. Bírál, mégis hozzád tesz, és általa napról napra egyre jobbá válhatsz. Ha egészséges önkritikával rendelkezel, az azt jelenti, tisztában vagy a saját erősségeiddel és gyengeségeiddel, így még hatékonyabban juthatsz el a kitűzött célig. Mutatjuk, hogy csináld!

Rosszul szerepeltél a legutóbbi értekezleten? Nem a legjobb módon reagáltál egy vitában? Felszaladt néhány pluszkiló? Olyan mindennapi, hétköznapi helyzetek ezek, amelyeken akár napokig is képes vagy rágni magad. Igazunk van?

Vannak dolgok, amiken napokon keresztül képes vagy gyötrődni? Forrás: Thinkstock

Pedig nem hátrány az, ha tudod, mi miatt érzed most magad rosszul a bőrödben.

Az viszont már az lehet, ha nem tudsz felülkerekedni az adott dolgon, és elindulni a változás útján.

A kíméletlen kritikus

Mindannyian rendelkezünk azzal a bizonyos belső ítésszel. Ő az, aki mások helyett is szembesít a hibáiddal, kimondja, amit nem mersz, és értékeli a viselkedésedet, az aznapi teljesítményedet. Az önkritika része az egészséges önképnek: segít, hogy tisztába kerülj a helyzeteddel, önmagaddal, és felhívja a figyelmedet arra is, ha esetleg valamit másképpen kéne csinálnod.

A problémák akkor kezdődnek, ha mindezt túlzásba viszed, ha emiatt szorongás, gátlások, esetleg depresszió alakul ki, és

úgy érzed, nem is éri meg belevágni semmi újba, mert úgyis elrontod, rosszul sül el, vagy csak nem neked való

– ezek mind az alacsony önértékelés ismérvei.

A túlzott önkritika tehát nemhogy nem épít és visz téged előre, sokkal inkább hátráltat abban, hogy napról napra legyőzd magadat, és egyre jobbá válhass.

"Csak el kell döntened, mit is akarsz valójában"

Ha te magad is sikerekre és boldog életre vágysz, nem kell mást tenned, mint megfogadnod a leghíresebb életvezetési tanácsadók tippjeit. Alábbi válogatásunkban a legjobb írások közül szemezgettünk - kattints ide!

Mi lehet az oka?

Hogy túlzott, vagy épp egészséges irányba fejlődik az önkritikád, az valahol a gyermekkorodban alakul ki.

Azok, akik egy-egy kudarcba fulladt próbálkozásuk után is szeretetet, megbecsülést kapott, nagyobb eséllyel tesznek szert egészséges önkritikára, mint azok, akikben környezete ilyenkor felerősítette a csalódottság érzését. A negatív önkritika tehát egyfajta védőhálóként funkcionál az esetükben, és ezt az érzést igyekszik minél távolabb tartani.

A „nem tudom megcsinálni" helyett mostantól legyen a vezérszavad az, hogy „meg tudod csinálni." Forrás: Thinkstock

Nem tudom helyett meg tudom

Gyermekkori minta ide vagy oda, az egészséges önkritika fejleszthető. Az jó, ha tisztában vagy a gyengeségeiddel és a hibáiddal – fordítsd ezeket hát a saját javadra!

A „nem tudom megcsinálni" helyett mostantól legyen a vezérszavad az, hogy „meg tudod csinálni."

Vetítsd magad elé, amit el szeretnél érni, tervezd meg, hogy hogyan valósítod meg, majd apró lépésenként kövesd a tervedet. Bármilyen nehézség is adódik, ne hagyd, hogy eltántorítson attól, amit eredetileg kitűztél magad elé.

Így zajlik a karácsony Szekeres Nóráéknálhttp://www.life.hu/drlife/20161215-szekeres-nora-igy-unnepli-gyerekeivel-a-karacsonyt.htmlA háromgyerekes műsorvezető saját bevallása szerint szeretné elkerülni, hogy hazudnia kelljen gyerekeinek a karácsony körüli dolgokról, mint például arról, hogy ki hozza az ajándékokat. Így oldja meg. Dr. Life--Tippek, hogy ne stresszeld magad agyon az ünnepek alatthttp://www.life.hu/drlife/20161219-tippek-hogy-ne-orulj-meg-karacsony-alatt.htmlTe sem érted, hogy az, ami elméletben a szeretet ünnepét jelenti, a gyakorlatban miért jár több idegőrlő perccel és veszekedéssel, mint bármi más az évben? Az Amerikai Pszichológiai Társaságnak van rá válasza, plusz arra is, mit lehet tenned azért, hogy idén másképpen gondolj a karácsony körüli időszakra. Dr. Life--Nem megy a tanulás? Módszerek, amelyekkel hatékonyabbá tehetedhttp://www.life.hu/drlife/20161207-hatekony-tanulasi-modszerek.htmlA vizsgaidőszak és a félév végi hajrá előtt sokak számára ismét aktuálissá válik a hatékony tanulás kérdése a jobb jegyek érdekében. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel biztosan sikerrel veheted az iskolai megmérettetéseket! Dr. Life--Fának beszélő György és a fiúölő Iván cár: Őrült uralkodók a történelembenhttp://www.life.hu/drlife/20161212-orult-uralkodok-a-tortenelemben.htmlEgy nemzet sorsa forog kockán, ha az uralkodója születés, nem pedig alkalmasság alapján kerül az ország élére. Most összegyűjtöttünk négy olyan királyt, illetve királynőt, akik a korabeli és az utókor feljegyzései szerint is súlyos mentális problémákkal küzdöttek. Dr. Life--Tilla miatt járt HIV-szűrésen Kucsera Gábor és felesége, Tápai Szabinahttp://www.life.hu/drlife/20161207-kucsera-gabor-es-tapai-szabina-hiv-szuresen-jartak.htmlKucsera Gábor és felesége, Tápai Szabina csak élvezni akarták végre egymás társaságát, végül HIV-szűrés lett belőle. Dr. Life--Karácsonykor jelentkező nyavalyák, amelyeket idén kikerülhetszhttp://www.life.hu/drlife/20161213-karacsonykor-jelentkezo-megbetegedesek-igy-kerulheted-ki-oket.htmlA december egyet jelent az ünnepekre való készülődéssel, a (jobb esetben) havas tájjal, a karácsonyi vásárok forgatagával és illatával, a koccintásokkal, a finom vacsorákkal és potya sütikkel – és az ezzel együtt jelentkező meghűléssel, gyomorrontással és a céges partik után jelentkező macskajajjal. Tippjeink segítségével elejét veheted mindezeknek, hogy csak a szép pillanatok maradjanak meg az év legvarázslatosabb hónapjából. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.