Valóban csak az étrenden múlik a rák?

Forrás: AFP -
étrend táplálkozás rák (betegség) gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az internet a lehetőségek tárháza: az itt fellelhető írások nagy része soha nem hallott gyógymódokat kínál az egyszerű ember számára is, és mielőbbi felépülést és egészséget ígér azoknak, akik bármire képesek lennének, hogy megmentsék maguk vagy szerettük életét. A nagy gond mindezzel az, ha a beteg elhiszi, hogy csakis ez, jelen esetben az étrend segíthet, az orvosi utasításokat és javallatokat pedig figyelmen kívül hagyja.

Csodadiéta nem létezik, egy jól átgondolt étrend sokat segíthet a daganatos betegek életminőségén – mindaddig, amíg olyan orvosilag képzett szakemberek írják elő, állítják össze és javasolják, akiket nem fűz hozzá valamilyen érdek.

A sikeres üzletasszony, aki rákot hazudott magának

Belle Gibson sokáig Ausztrália egyik legnépszerűbb bloggerének számított. Az akkor 23 éves lány tulajdonképpen úgy lett népszerű, hogy azt hazudta, agydaganata volt, betegségén azonban a hagyományos orvoslással már nem tudtak segíteni – megváltoztatott életmódjával és étrendjével annál inkább.

Belle Gibson azt hazudta, agydaganata volt, betegségén nem az orvostudomány, hanem az életmódváltás segített Forrás: The Australian Women's Weekly

Belle Gibson erről szóló könyvét és mobilalkalmazását imádták: a kiadója 264 ezer ausztrál dollárt fizetett neki a kötetért, az applikációjával további 420 ezret kaszált, és mint kiderült, nem az előre megígért jótékonysági célokra fordította az általa gyűjtött 300 ezer ausztrál dollárt. A fiatal nő most bíróság előtt fog felelni a sokakat veszélyeztető hazugsága miatt.

Belle Gibson jó példa arra, hogy a rengeteg információ és tanács között is érdemes az orvosok utasítását követni.

„Ha most rákeresel az interneten a táplálkozás és a rák szavakra, több mint 123 millió találatot dob ki a kereső. A sok egymásnak is ellentmondó információ között nem nehéz összezavarodnia egy rákbetegnek ebben a rendkívül stresszes és nyomasztó időszakban.”

– fogalmazott a The Guardiannek Fiona Roulston dietetikus, aki onkológiai betegekre specializálódott.

Rákmegelőzés vegán étrenddel?

Jelenleg nem áll rendelkezésre semmilyen orvosilag is elfogadott bizonyíték, amely alátámasztaná a vörös húsok rákkeltő hatását. Igaz, néhány korábbi kutatás során kimutatták, hogy lehet összefüggés a vörös húsok és a férfiaknál előforduló vastagbélrák kialakulása között, ám egy ilyen következtetés még nem nevezhető tudományosan is elfogadott ténynek.

Igaz, hogy vegán és vegetáriánus módon is lehet egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozni, és az ilyen étrendet folytató emberek is meg tudnak adni a szervezetüknek minden olyan tápanyagot, amire szükségük van az egészséges működéshez. Sőt általánosságban elmondható, hogy a vegánok és vegetáriánusok sokkal jobban odafigyelnek arra, mi kerül a tányérjukra, több zöldséget, gyümölcsöt és rostban gazdag gabonaféléket fogyasztanak.

Ugyanakkor néhány korábbi kutatás igazolta, hogy a vegán táplálkozás sokszor eredményezhet alacsony D-vitamin-szintet. Például egy korábban végzett, korai stádiumban lévő prosztatarákos férfiakon végzett vizsgálat során kimutatták, hogy a vegán diéta eredményezhet alacsony D-vitamin-szintet.

Általánosságban elmondható, hogy a vegánok és vegetáriánusok sokkal jobban odafigyelnek arra, mi kerül a tányérjukra Forrás: Thinkstock

Ha nincs cukor, nincs daganat?

A zsírban és cukorban gazdag étrend senkinek sem tesz jót – így a rákos betegeknek sem. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a rák „édesszájú", így egy szelet torta csak táplálja azt, egy főtt tojás az egészséges sejtek működését segíti.

Szakértők nem ajánlják a cukor és a szénhidrát teljes kiiktatását a táplálkozásból, ez ugyanis alultápláltságot eredményezhet. Egy korábbi, több mint ezer kórházi betegen végzett kutatás során pedig megállapították, hogy

van összefüggés az alultápláltság és a daganatos megbetegedések között.

Étrend-kiegészítők és szuperételek: valóban használnak?

Minden, ami valamilyen módon hatással van, avagy megváltoztatja a test működését, gyógyszernek minősül – még akkor is, ha ez az anyag természetes forrásból származik. Éppen ezért akár egy gyógynövénykúra is csökkentheti vagy semlegesítheti a rákellenes terápiák hatékonyságát. Jó tudni, hogy a szuperételeknek és csodaszereknek titulált készítmények nagy része marketingfogás, és alkalmazásuk előtt mindenképp érdemes kikérni az orvos szakvéleményét is.

A szintén onkológiai betegek étrendjével foglalkozó Ruth Kilcawley senior dietetikus szerint a nagy gyógyulásokat ígérő csodadiétákat mindenképp fenntartásokkal kell kezelni, mivel ezek legtöbbje nemcsak túl szigorú, hanem élvezhetetlen, és a beteg sokszor túl rossz állapotban van ahhoz, hogy ilyesmikkel kísérletezgessen.

A táplálkozás összetett dolog, amellyel külön tudományág foglalkozik. A betegeknek képzett szakember segítségére van szükségük, akik az egyéni tényezőket is figyelembe véve alakítják ki a számukra megfelelő étrendet. Azt pedig jó, ha tudjuk, hogy egyetlen megfelelő szakképesítést szerzett dietetikus sem fog arra biztatni, hogy mondjunk le a bizonyítékon alapuló orvoslásról az étrend javára.

A betegeknek képzett szakember segítségére van szükségük, akik az egyéni tényezőket is figyelembe véve alakítják ki a számukra megfelelő étrendet Forrás: AFP

Mit mond a szakértő?

Dobos-Kufcsák Judit dietetikus szerint ha a daganatos betegségek megelőzéséről beszélünk, akkor valóban nagyon fontos az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, ám nem szabad elfelejteni, hogy az étrend még így is csak egy a sok-sok tényező közül, amelyek együttesen játszanak szerepet egy-egy daganatos betegség kialakulásában.

„Csupán egy-két típusú rákos megbetegedés (pl.: vastagbéldaganat) esetén tudtak eddig közvetlen ok-okozati összefüggést kimutatni az étrenddel, és ezekben az esetekben is sok egyéb tényező is szerepet játszik. Az tehát, hogy valaki hogyan étkezik, nem határozza meg önmagában, hogy rákos lesz, vagy sem.

Ha viszont már valaki daganatos betegséggel küzd, mindenképpen fontos, hogy az orvosai által javasolt terápiát kövesse, és emellett konzultáljon dietetikus szakemberekkel. Hallani csodálatos gyógyulásokról mindenféle alternatív „gyógyítók" által felírt tisztítókúrák és egyéb csodaszerek hatására, de az igazság az, hogy egy rossz étrend életveszélyes is lehet ebben a helyzetben.

A daganatos betegségek és az azokhoz társuló terápiák (sugárkezelés, kemoterápia) nagyon megterhelik a szervezetet, ráadásul a daganatsejtek maguk is rengeteg energiát emésztenek föl, ezért ilyenkor a szervezet jellemzően erősen legyengült állapotban van. Nagyon könnyen alultáplálttá válhat ilyenkor a beteg, ami hátráltatja a gyógyulást.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a daganatos betegek terápiája során energiában, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendre van szükség, hogy minél inkább támogassuk a szervezet regenerációját. Egy drasztikus „tisztítókúra", fehérjeszegény, állati eredetű fehérjéket nem tartalmazó étrend tovább ronthatja a beteg állapotát.

Éppen ezért ha valaki daganatos betegségben szenved, és szeretne a hagyományos terápia mellett valami mást is kipróbálni, mindenképp javasolt konzultálnia először a terápiás csapatával, köztük a kezelőorvosával és dietetikussal."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.