Megfázás, ami halálos is lehet: minden, amit a járványos hörgőgyulladásról tudni kell

betegség hörghurut járvány csecsemő hörgőgyulladás újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás, amely miatt kiugróan sok kisgyermeket ápolnak a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának intenzív osztályán. A járványos hörgőgyulladás nem egy sima megfázás, és már az első tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni. De mire figyeljen a szülő? Erről beszélgettünk Dr. Novák Hunorral.

Jelentősen nőtt az idén a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma, sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak – adta hírül korábban az MTI. A Debreceni Egyetem gyermekklinikájának igazgatója, Balla György professzor szerint

ilyen súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés, amely elsősorban az érett csecsemőket támadta meg, még nem volt Magyarországon.

Magas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás Forrás: Thinkstock

Hozzátette: a debreceni klinika 12 ágyas gyermek- és 40 ágyas koraszülött-intenzívosztálya 100 százalékos kihasználtságban működik ezekben a napokban, nem járványos időszakban ez az arány 70 százalék.

Olykor enyhe, máskor akár halálos is lehet

A járványként emlegetett hörgőgyulladás tulajdonképpen a tüdő kis hörgőinek gyulladását jelenti, amelyet legtöbbször az úgynevezett RS-vírus okoz – magyarázza Dr. Novák Hunor, aki szintén sok megbetegedéssel találkozott az elmúlt időszakban.

Ez döntően az egy és két év alatti gyerekeket érinti, azt azonban tudni kell róla, hogy majdnem mindenki, tehát szinte az összes gyerek átesik RS-vírus okozta fertőzésen.
Dr.Novák Hunor Forrás: Dr. Novák Hunor

A szakértő szerint ez a betegség is úgy indul, akár egy sima nátha, ám változó, kinél milyen súlyosságú tünetek jelentkeznek. A sima orrfolyást, köhögést, hőemelkedést és lázat felválthatja köhögés, légzéskimaradás vagy nehezített, szapora légzés..

A probléma, hogy bár a kisgyermek kórházba kerül, a modern orvostudománynak a mai napig nem áll rendelkezésére hatásos ellenszer, emiatt pedig mind itthon, mind pedig világszerte halnak bele csecsemők ebbe a betegségbe.

A szülő szabad füllel is hallja, hogy gond van a légzéssel. Sokszor az első tünet a légzéskimaradás: a gyerek nem vesz levegőt húsz másodpercig, majd felsír Forrás: Thinkstock

„A kórházba került gyerekek esetében gyakorlatilag lehet próbálkozni gyulladáscsökkentő szteroiddal, párainhalálással, hörgőtágító gyógyszerekkel, belélegezhető hörgőtágítóval, de úgy néz ki a kutatások szerint, hogy ezek semmit sem hatnak. Ezekkel a gyerekekkel azt tudjuk csinálni, hogy oxigént adunk nekik, és ha nagyon romlik a légzésük, akkor lélegeztetőgépre kell őket tenni sajnos, majd küszködésszerűen megvárni, amíg spontán meggyógyulnak.

Dohányos szülők gyermekénél súlyosabb lehet a lefolyás

Dr. Novák Hunor szerint az alapvető higiéniás feltételek betartásán túl (vagyis beteg, náthás embert engedjünk a gyerek közelébe (különösen, ha fél-1 évnél fiatalabb), ne ölelgessük, ne puszilgassuk betegen) más módszerek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy ne súlyosbítsuk a fertőzés lefolyását. Ezek egyike a dohányzás mellőzése.

Nagyon sok olyan szülővel találkozom, aki azt mondja, csak a konyhában gyújt rá. Sajnos ez is egy nagyon durva dolog, mert a füst nyilvánvalóan átmegy a többi szobába is, illetve további rossz hír, hogy tudományosan igazolt tény, hogy ha még ki is megy dohányozni a szülő az erkélyre vagy utcára, akkor is fokozza a hajlamot, hogy súlyos RSV-fertőzést kapjon gyermeke
Fontos, hogy ha látszik, hogy csúszik bele egy betegségbe, akkor ne hagyjuk elzárva egy másik szobában, mert így nehezebben észleljük az állapota romlását Forrás: Thinkstock

Védőoltás van, de nem mindenkinek

Novák Hunor szerint a hörgőgyulladás ellen létezik védőoltás, amely eléggé speciális, éppen ezért csak egy bizonyos betegkör számára érhető el.

A védőoltással ellenanyagokat juttatnak a szervezetbe, ezt passzív immunizálásnak nevezik. A probléma az, hogy ezt havonta kell adni a téli hónapokban, nagyon drága, egy havi védőoltás ára 150-300 ezer forint között mozog, azaz "átlagcsaládok" számára az oltás nem elérhető. Állami támogatással az oltást egyes koraszülöttek, vagy a nagyon súlyos szív-, vagy tüdőbeteg babák kaphatják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.