To The Bone - egy film az anorexiáról, ami más, mint a többi

Forrás: Youtube -
Lily Collins To The Bone anorexia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a film nincs leöntve a szokásos hollywoodi sziruppal. Nem bűnbakokat keres, hanem egy történetet, egy előzményt, egy mélypontot mutat be. Egy tehetetlen szülőt, egy sérült fiatal nőt és a környezetét. A főszerepet pedig a korábban anorexiában szenvedő színésznő, Lilly Collins vállalta el.

A Netflix vette meg és mutatta be Marti Noxon filmjét, a To The Bone-t. A történet egy 20 éves lányról szól, aki művészeti suliba járt, az életében azonban egy ponton eluralkodott az anorexia az, ahogyan az ételhez, a saját testképéhez viszonyul. Ellen rajzai egytől egyig erről szólnak, számos követője akad a Tumblr-en. Kimondani is szörnyű, hogy az önmagát éheztető lány életére „inspirációként” tekintenek a lányok, és egyikük bele is hal. A néző itt találkozik Ellennel először, akit már a sokadik rehabilitációs intézetből rúgnak ki, összeférhetetlen, lázadó viselkedése miatt.

Ellen orvosát Keanu Reeves alakítja Forrás: Youtube

Az anorexiáról

Az anorexia különösen a tinédzserek és a fiatal felnőtteket érintő betegség. A mentális, pszichés betegség azonban az éhezés, éheztetésnek "köszönhetően", végül testi tünetekben, súlyos szervi megbetegedésekbe megy át. A betegség áldozatai 95%-ban nők.

Sok film készült már az étkezési rendellenességről, de Marti Noxonnak sikerült olyan oldaláról megmutatni ezt a világot, ami túlmutat egy 1.5 órás plázában megnézhető filmen. Ellen történetén keresztül megismerjük az anorexiások igazi világát, amikor már annyira sovány valaki, hogy egyre erősebb szőr jelenik meg a kezén, a teste ugyanis – a zsírszövetek hiányában - így próbálja meg melegíteni magát. A To The Bone nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen rémisztő, amikor egy fiatal lánynak kilátszanak a bordái, eltűnik a melle és a legkisebb méretű ruha is lóg rajta, hanem azt is, hogy az állandó felülésektől, milyen sebek húzódnak meg a csontsoványra fogyott ember gerince mentén.

Ellen történetén keresztül megismerjük az anorexiások igazi világát Forrás: Youtube

Tünetek és panaszok

Az anorexiában szenvedő nők menstruációs ciklusa abbamarad, olykor még a komolyabb súlyveszteséget megelőzően. Gyakran csökken a szexuális érdeklődésük mindegy, hogy férfi, vagy női betegről van szó. Az anorexia tünetei között említik a lassú szívverést, alacsony vérnyomást, alacsony testhőmérsékletet, a szövetekben keletkező vízgyülemeket (ödémák), vékony hajat vagy túlságosan kiterjedt testi és nemi szőrzetet.

A film egyik erőssége, hogy kimondva nem keres hibásokat Ellen állapota miatt. Kimondatlanul viszont, minden néző megkapja az arcába azokat a társadalmi játszmákat, családi drámákat, nemtörődömséget és önzőséget, ami miatt egy gyerek élete ilyen fordulatot vehet. A To The Bone nem egy patikamérlegen adagolt Hollywoodi mese. Ennek az egyik hozadéka, hogy Noxon azt kérte a főszereplő Lily Collinstól, hogy amennyit csak tud, fogyjon le a forgatás előtt. Emiatt többen támadták is az író-rendezőt, hiszen a színésznő több interjúban is elmondta: 16 évesen komoly étkezési rendellenséggel küzdött. „Az édesanyám szeretett volna lebeszélni arról, hogy elvállaljam Ellen szerepét, de azt éreztem, hogy az életemnek egy olyan szakaszában vagyok, hogy szeretném elmesélni ezt a történetét” – mondta az Entertainment Weekly újságírójának Collins, aki szerint egy olyan filmet sikerült elkészíteniük, amit ha 16 évesen látott volna, segített volna felnyitni a szemét.

Marti Noxon azt kérte a főszereplő Lily Collinstól, hogy amennyit csak tud, fogyjon le a forgatás előtt Forrás: Youtube

Sokkoló adatok

- A pszichiátriai betegségek közül az anorexia a leghalálosabb: a betegség kezdete után 10 évvel az anorexiások 8 százaléka meghal.
- Magyarországon körülbelül 30 000-50 000 evészavarban szenvedő ember él.
- Az anorexia a 12-18 éves leányoknak mintegy 1%-át érinti.

„Senki nem mondta nekem, hogy mennyit fogyjak a szerep kedvéért, és soha nem vállaltam volna el a felkérést, ha nem érzem magam elég erősnek hozzá. Kényelmetlen volt? Igen. De hiszem, hogy a kinézetem – amit nem számítógéppel varázsoltak oda – szükséges volt ahhoz, hogy a nézők a valóságban találják magukat. Ilyen egy anorexiás élete, teste. Próbáltam a lehető legtöbbet beletenni Ellen karakterébe, de a nap végén a gyógyult Lily hagyta el a forgatást.”

Meglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi, képes szex nélkül élni http://www.life.hu/drlife/20170824-ha-egy-no-nem-kivanja-a-szexet.htmlHa egy nő nem kívánja a szexet, hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni, és rásütni a frigid jelzőt. Pedig meglepően sok lelki oka lehet annak, ha egy nő úgy érzi: képes szex nélkül is leélni az életét. Sorozatunk első részében ezeket nézzük végig Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal. Dr. LifeThinkstockA hüvelyi orgazmus a hüvelyizmokban elraktározott negatív érzéseket segít felszabadítani - Nőiesség tréningen jártunkhttp://www.life.hu/drlife/20170808-noiesseg-trening.html,,Generációk óta hiányzik a nőiesség tanítása. Emiatt eltávolodtunk belső női erőnktől, már nem tudjuk, milyenek is az igazi női energiák, nem tudjuk, hogyan éljünk egységben a bennünk rejlő tűzzel. Nőként természetünk a folyamatos teremtés, megújulás készsége – független attól, hány évesek vagyunk" - így hirdeti magát egy különleges tréning. A tanfolyam szülőanyjával, Hegyesi Ágival a nőiességről, a női és férfi energiákról és az ezekkel való tudatos együttélésről beszélgettünk. Dr. Life--Friss házasok! Szerelmüket köszönhetik a mentőknekhttp://www.life.hu/drlife/20170825-szerelmuket-koszonhetik-a-mentoknek.htmlIsmerd meg a legromantikusabb magyar életmentő házaspárt! Dr. Life--Sztárok, akik a legkülönbözőbb függőségekkel harcoltak meghttp://www.life.hu/drlife/20170723-fuggosegekkel-harcolo-sztarok.htmlGyógyszerek, kokain, alkohol... Ezek a hírességek végigmentek a függőségek széles palettáján. Csoda, hogy még életben vannak. Dr. Life--Drogosnak gondolták, pedig más baja volt a pszichiátrián kezelt Krisztinánakhttp://www.life.hu/drlife/20170825-drogosnak-gondoltak-pedig-mas-baja-volt.htmlA 38 éves Krisztina sikeres közgazdásznő volt, amikor néhány éve pánikrohamok kezdték megkeseríteni a napjait - írja a Blikk. A nő felkeresett egy pszichiátert és önszántából befeküdt egy kórházba... Dr. LifeThinkstock5 ok, amiért mindig kimerültnek és kialvatlannak érzed magadhttp://www.life.hu/drlife/20170723-ezert-vagy-kimerult-es-kialavatlan.htmlTeremtsd meg a megfelelő környezetet az alvásra. Sokszor ugyanis azon múlik, hogy mennyire tudod kipihenni magad. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.