5 ok, amiért mindig kimerültnek és kialvatlannak érzed magad

kimerültség kialvatlanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Teremtsd meg a megfelelő környezetet az alvásra. Sokszor ugyanis azon múlik, hogy mennyire tudod kipihenni magad.

Mennyit is „kell” aludni?

Mindegy, hogy a túlóra miatt jutsz később az ágyba, vagy azért mert éjszaka nézed a Trónok harcát, a lényegen nem változtat: nem jut elegendő idő a szervezetednek az alvásra. A legtöbb embernek átlagosan 7 óra alvás elég naponta. Vagyis ha az átlaghoz tartozol, és 4-5 óra alvással kell beérned, akkor bizony kimerült és karikás szemű leszel.

Ha minden nap 4-5 óra alvással kell beérned, akkor bizony kimerült és karikás szemű leszel Forrás: Thinkstock

Akiknek több alvásra van szükségük, de nem jut rá idejük, többet esznek és gyengébb az immunrendszerük.

Állítsd be a lefekvési idődet és tartsd ezt hétvégén is. Ha pedig későn kerülsz az ágyba, próbálj reggel többet aludni, persze, ha megteheted. A lényeg az egyensúly.

Aggódás helyett!

Nehéz nem aggódni, főleg, ha egy fontos értekezletünk lesz a főnökkel a következő nap. Aggódunk a munka, a gyerek jegyei, a kocsi állapota és szinte minden miatt. De a stressz megakadályozza a kiegyensúlyozott, nyugodt alvást. Találj ki egy módszert arra, hogy rendszerezd a gondolataidat, ne feküdj le úgy aludni, hogy a fejed tele van a problémákkal. Vezess naplót, beszélgess a legjobb barátoddal, a pároddal, vagy jógázz lefekvés előtt.

Csapd be a szervezeted!

Sokszor érzed azt reggel, hogy túlságosan korán ébredsz fel és nem tudsz visszaaludni? Gyakran ez a külső körülmények miatt is van. Használj sötétítőt, redőnyt, hogy blokkold az utcai lámpákat, vagy a napfényt.

Ha sötét van a szobában, az segít az elalvásban. A tested sem fogja tudni, hogy már ideje felébredni.

Csapd be a szervezeted, használj sötétítőt, hogy blokkold a napfényt Forrás: Thinkstock

Felejtsd el a Szundit!

Te is korábbra állítod az ébresztőt a telefonodon, és mire ténylegesen felébredsz, már 5-6 alkalommal kinyomtad a Szundi gombot? Tégy magadnak egy szívességét, és azonnal szokj le róla! Az így „nyert” 30-40 perc ugyanis nem minősül minőségi alvásnak, nem leszel tőle kipihentebb. Állítsd az ébresztőt 30-40 perccel későbbre, kelj fel akkor, amikor csörög a vekker!

Mit igyunk este?

Egy pohár bor lefekvés előtt? Csökkenti a szívroham és a stroke kialakulását, erősíti a csontokat. De ha a lefekvéshez túl közel van az ivás időpontja, vagy ha az egy pohár helyett már 2-3 csúszik le, akkor megint akadályozod saját magad a pihentető, normális alvásban. Arról már beszélnünk sem kell, hogy ne igyál koffeines italokat elalvás előtt és este!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.