Gyűjtögeted? Ez történhet veled, ha lejárt szavatosságú gyógyszert veszel be

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok-sok évvel ezelőtt egy külön jelenet szól arról a Szomszédokban, hogy Lenke nénit leszidta Taki bácsi, amiért nem adta le a patikában a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Az szinte elképzelhetetlen, hogy hasonló párbeszéd és cselekmény legyen a mai magyar sorozatokban, ettől függetlenül a téma nagyon is aktuális. Mégis mi történhet, ha lejárt szavatosságú pirulával próbálunk meggyógyulni?

Legyen szó joghurtról, tojásról vagy felvágottról, a vásárló szinte azonnal az árat és a szavatossági idő lejártát nézi meg először a terméken. A gyógyszerekkel már más a helyzet, hiszen gyakran nem is vényköteles pirulákat, hanem a nélkül kapható készítményeket veszünk, melynek kiválasztásához a patikus segítségét kérjük. Viszont jócskán lehet találkozni az internetes fórumokon olyan bejegyzésekkel, amikben arról panaszkodnak a vásárlók, hogy alig 1-2 hónapig „érvényes" gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt hoztak el a patikából. Szóval a legfontosabb, amit megtehetünk a saját és a családunk egészségének érdekében, hogy még távozás előtt megnézzük a kiadott gyógyszerek lejáratának szavatosságát. Az is fontos, hogy a felhasználási idő alatt a gyógyszert megfelelő helyen és módon tárolják, ennek hiánya szintén súlyos károkat okoz a készítményben.

Fontos, hogy még távozás előtt megnézzük a kiadott gyógyszerek lejáratának szavatosságát Forrás: Shutterstock

Mi, meddig, mikor?

Számos termék tartalmaz úgynevezett, nem érzékeny hatóanyagot, ezek akár öt évig is megőrzik a minőségüket. Ezek általában olyan készítmények, amelyeket az emberek hosszabb időszak alatt használnak fel. Azonban vannak különösen rövid szavatosságú gyógyszerek (ilyenek lehetnek a különböző vakcinák vagy a szemcseppek), ezek vásárlásánál érdemes kikérni az orvos és a patikus véleményét, mivel némelyiket csak 2-3 hónapig lehet felhasználni.

Mégis honnan tudják a pontos lejárati idejét?

Egy viszonylag bonyolult vizsgálati módszerrel határozzák meg egyes készítmények lejárati idejét. A lényeg az, hogy bizonyos időszakonként megmérik a termék hatóanyagtartalmát, valamit a bomlás mértékét. Amikor ez az érték eléri az 5%-ot, azt jelölik meg lejárati időnek. Ezt az időtartalmat csökkenthetik a korábban említett tárolási körülmények. A gyógyszereknek nem tesz jót a túl sok napfény, a meleg, a páros levegő.

Mi bajunk lehet?

Ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor egyes, már bomlásnak indult (ilyenkor láthatóan elszíneződik, sárgás lesz a tabletta) készítmények esetében mérgező bomlástermékek is képződhetnek. A különböző cseppekkel és kenőcsökkel is érdemes vigyázni, hiszen a szavatossági idő lejárta után előkerülhetnek rajtuk a baktériumok. Télen sokan szednek orvos által felírt antibiotikumokat a különböző felsőlégúti megbetegedésükre. Amennyiben ebből 1-2 szem megmarad, nem szabad elraktározni és később beszedni, a készítményt ki kell dobni.

Ha az antibiotikumból 1-2 szem megmarad, nem szabad elraktározni és később beszedni, a készítményt ki kell dobni Forrás: Shutterstock

Hogyan szabaduljunk meg tőle?

A lejárt szavatosságú gyógyszereket, soha ne dobjuk a kukába! Szinte már minden patikában megtalálhatóak a lejárt szavatosságú termékeket gyűjtő dobozok, ahová bedobhatjuk a megmaradt pirulákat, kenőcsöket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.