Ezért isznak több alkoholt a hidegebb éghajlaton élők

2018.12.24. 14:00

A Pittsburghi Egyetem kutatása szerint a hideg éghajlaton élők jóval több alkoholt fogyasztanak, mint a mediterrán éghajlaton élők. A felmérés azt is leírja, hogy ennek mi az oka.

A Pittsburghi Májkutató Központ kutatói 193 ország adatait elemezték, és az derült ki - bár ez eddig sem volt titok -, hogy a téli időszakban sokkal jobban csúszik az alkohol. Ennek az egyik és közismert oka, hogy amikor hetekig nem látják az emberek a napot, hajlamosabbak a depresszióra, amit italozással oldanak.

Az is közismert, hogy az ital hatására melegség járja át a testet, így a hidegben szívesen megiszunk egy pohár forralt bort vagy egy kupica jó erős pálinkát. Az alkohol valójában nem melegít, viszont a szesz hatására kitágulnak az erek a bőr alatt. Emiatt a test több hőt ad le, mint általában. Sajnos az átmeneti melegérzet miatt sokkal hamarabb kihűlhet a szervezet. 

Forrás: Shutterstock

Pluszokként említhető, hogy a téli hónapokban van a legtöbb vállalati buli, a karácsony, a szilveszter, így mindig van alkalom az ivásra. Nem csoda, hogy sokan észre sem veszik, hogy a kétszeresét is megisszák, mint amennyit az év többi részében. A hidegebb éghajlaton élőknél sokkal gyakoribb az alkohol okozta májzsugor előfordulása is - idézi a kutatást vezető Ramon Batallert a Ripost

Kapcsolódó cikkek
Csak show és más semmi: élő adásban sérült meg Köllő Babett bokája

Vastag Csaba és Köllő Babett péntek esti szereplése nem volt zökkenőmentes. A luxusfeleség a Csak show és más semmi színpadán sérült le. 

Az intim fertőzések tünetei

A hüvelyflóra enyhén savas közege biztosítja a hüvely egészségét: véd a különböző kórokozókellen. Ha azonban ez a pH-érték felborul, védtelenné válunk a fertőzésekkel szemben. Ezt azegyensúlyt sajnos számos dolog kibillentheti: a táplálkozás, a terhesség, a fogamzásgátlók szedése,a klimax, a túl gyakori intim mosakodás, irrigálás, de még egy antibiotikum-kúra is. Ha pedig azegyensúly felborul, könnyen összeszedhetünk magunknak egy intim fertőzést...

ivásalkoholszeszPittsburgh-i Májkutató Központ