Ezért isznak több alkoholt a hidegebb éghajlaton élők

Forrás: Shutterstock -
szesz ivás alkohol Pittsburgh-i Májkutató Központ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pittsburghi Egyetem kutatása szerint a hideg éghajlaton élők jóval több alkoholt fogyasztanak, mint a mediterrán éghajlaton élők. A felmérés azt is leírja, hogy ennek mi az oka.

A Pittsburghi Májkutató Központ kutatói 193 ország adatait elemezték, és az derült ki - bár ez eddig sem volt titok -, hogy a téli időszakban sokkal jobban csúszik az alkohol. Ennek az egyik és közismert oka, hogy amikor hetekig nem látják az emberek a napot, hajlamosabbak a depresszióra, amit italozással oldanak.

Az is közismert, hogy az ital hatására melegség járja át a testet, így a hidegben szívesen megiszunk egy pohár forralt bort vagy egy kupica jó erős pálinkát. Az alkohol valójában nem melegít, viszont a szesz hatására kitágulnak az erek a bőr alatt. Emiatt a test több hőt ad le, mint általában. Sajnos az átmeneti melegérzet miatt sokkal hamarabb kihűlhet a szervezet.

Forrás: Shutterstock

Pluszokként említhető, hogy a téli hónapokban van a legtöbb vállalati buli, a karácsony, a szilveszter, így mindig van alkalom az ivásra. Nem csoda, hogy sokan észre sem veszik, hogy a kétszeresét is megisszák, mint amennyit az év többi részében. A hidegebb éghajlaton élőknél sokkal gyakoribb az alkohol okozta májzsugor előfordulása is - idézi a kutatást vezető Ramon Batallert a Ripost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.