Új kullancsfaj jelent meg hazánkban

Forrás: commons.wikimedia.org -
orvos kullancs kirándulás sakál fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új kullancsfaj jelent meg Magyarországon és egyelőre nem tudni, mennyire veszélyes az emberre.

Új kullancsfaj jelent meg hazánkban: az évtizedek után újra megtelepedett aranysakálok hurcolták be a parazitát, a rókakullancsok egyik alfaját – számolt be róla a Blikk. Egyelőre nem tudni, mennyire veszélyes az emberre.

Egyelőre nem sokat tudunk, ezért sürgősen el kellene kezdeni a teszteket. Az alaposan kutatott többi kullancsfajtáról viszont annál több információnk van: például hogy az emberen élősködő fajták nagy része hordoz valamilyen kórokozót, 94 százalékuk Lyme-kórt. Ez tulajdonképpen nem egyféle betegség, hanem 6 bacilus, ami 300-féle betegséget imitál. Épp ezért nehéz felismerni” – magyarázta Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség vezetője a lapnak.

Csak óvatosan a kullancsokkal Forrás: commons.wikimedia.org

A kullancs csípését ugyanakkor nagyon komolyan kell venni, mert végzetes szívmellhártya- vagy agyvelőgyulladást is átadhat a rovar. A szakértő szerint ajánlott a strandon, az erdőben, a parkban egy-másfél óránként megvizsgálni magunkat. Amennyiben kullancsot találtunk a testünkön, azt minél előbb el kell távolítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.