Így él Máté, az első gyerek, aki hazánkban esett át szívátültetésen

Forrás: Shutterstock -
transzplantáció szívátültetés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú út vezetett idáig, de Máté végre teljes életet élhet. Ő az első gyermek, aki hazánkban esett át szívátültetésen. 

Máté az első gyermek, aki itthon esett át szívátültetésen. A fiú most pontosan ugyanúgy élhet, mint a kortársai, de ezért sokat kellett szenvednie. Neki és a szüleinek is, ugyanis Máté néhai bátyjának, Tibinek a szíve sem volt tökéletes. Akkor az orvostudomány még nem tartott ott, hogy a gyermek életét megmentsék, de Mátéét már sikerült.

Máté teljes életet élhet az átültetés után – Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

„Tibike 8 éves volt, amikor kiderült, hogy szívizomgyulladása van – mondta a Blikknek az anya. –

Egy halvány reményt jelentett a szívklinika, de donor hiányában ott sem tudták megmenteni a kisfiunkat, végleg elbúcsúztunk tőle."


Minden transzplantáció arról szól, hogy ugyanolyan életet élhet a gyermek vagy a felnőtt, mint a betegsége előtt. Annyi év után végre érezzük ezt mi is: nagyon sok sorstársunkkal tartjuk a kapcsolatot, 2011 óta transzplantáción átesett gyerekekkel nyaralunk. Idén épp ott lesz Máté szülinapja is: körülbelül 200 ember ünnepli majd őt"

Megsérült Pumped Gabo válla: ez minden nyári tervét keresztülhúztahttp://www.life.hu/drlife/20190527-megserult-pumped-gabo-valla-ez-minden-nyari-tervet-keresztbehuzta.htmlPumped Gabo válla megsérült, ami miatt sem edzeni, sem bulizni nem tud: nagyon elkeseredett. Dr. Life--Nagy fájdalmai vannak az autóbalesetező Laár Andrásnakhttp://www.life.hu/drlife/20190527-nagy-fajdalmai-vannak-az-autobalesetezo-laar-andrasnak.htmlLaár Andrásnak továbbra is fájdalmai vannak a múlt heti autóbalesete után. Dr. Life--9 évig agytumorral élt egy magyar lányhttp://www.life.hu/drlife/20190527-9-evig-agytumorral-elt-a-magyar-lany.htmlCsaknem 9 éven keresztül élt agytumorral Kohulák Anita, mielőtt megműtötték volna. Dr. LifeOrigoVizesednek a testrészeid? Számos ok állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/drlife/20190524-vizesedes-pms-vese-sziv-pajzsmirigy-problema-miatt-vagy-terhesseg-idejen.htmlKétféle ember van: aki könnyebben vizesedik, és aki nem. Utóbbiak nem is sejtik, hogy mekkora szerencséjük van azzal, hogy kevésbé hajlamos a szervezetük a vízvisszatartásra. A kevésbé szerencsések tudják, mennyire megkeserítheti ez a jelenség a hétköznapokat. Nézzük meg ezt a problémát közelebbről. Dr. LifeOrigoMűtéten esett át Pirner Almahttp://www.life.hu/drlife/20190527-muteten-esett-at-pirner-alma.htmlKés alá feküdt Pirner Alma: ám egyelőre nem lehet tudni, miért kellett műteni. Dr. Life--Ezért lett rosszul a tárgyalásán Lagzi Lajcsi: még vissza kell térnie a kórházbahttp://www.life.hu/drlife/20190527-ezert-lett-rosszul-a-targyalasan-lagzi-lajcsi-meg-vissza-kell-ternie-a-korhazba.htmlLagzi Lajcsit mentő szállította kórházba a legutóbbi tárgyalásáról: az egekbe szökött a vérnyomása. Még sok kivizsgálás vár rá, hogy kiderítsék, mi a baj. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.