Vizesednek a testrészeid? Számos ok állhat a háttérben

vizesedés terhesség vese premens2019 pajzsmirigy ödéma szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétféle ember van: aki könnyebben vizesedik, és aki nem. Utóbbiak nem is sejtik, hogy mekkora szerencséjük van azzal, hogy kevésbé hajlamos a szervezetük a vízvisszatartásra. A kevésbé szerencsések tudják, mennyire megkeserítheti ez a jelenség a hétköznapokat. Nézzük meg ezt a problémát közelebbről.

Mit nevezünk vizesedésnek, ödémának?

A vízvisszatartás, más néven ödémásodás rendkívül kellemetlen tünetekkel járó betegség. De miről van szó pontosan? Arról, hogy a kötőszövetekben, a sejtek között felgyülemlik a folyadék, amely nem képes távozni a szervezetből, például a vizelettel. Ilyenkor az adott testrész – leggyakrabban a végtagok, az ujjak, a lábujjak, a boka – akár a többszörösére is feldagadhat.

A vízvisszatartás esetén a leggyakrabban az ujjak, a lábujjak vagy a boka akár a többszörösére is feldagadhat Forrás: Shutterstock

Mi okozhatja a bajt?

Menzesz és PMS. A szervezet folyadék-visszatartását számos dolog okozhatja, többek között hormonális változások – például a menzesz ideje alatt, vagy az azt megelőző időszakban, a premenstruációs szindróma tüneteként is jelentkezhet. Ilyenkor 7-10 nappal a menzesz előtt többféle tünettel – fejfájással, alhasi fájdalmakkal, puffadással, ingerlékenységgel – egyidejűleg jelentkezhet.
Ezt tehetjük ellene: Bármennyire furcsán hangzik, ilyenkor is fogyasszunk sok vizet, és végezzünk rendszeresen valamilyen testmozgást! Mivel a magas só- és cukortartalmú ételek vizet kötnek meg, így ezekben a napokban fokozottabban kerüljük ezek fogyasztását! Bizonyos zöldségek és gyümölcsök, például a petrezselyem, a zeller, az áfonya vagy a káposztafélék természetes vízhajtóként működnek, éppen ezért az ödéma csökkentésére érdemes ezeket beilleszteni az étrendünkbe.

Vese-, szív- vagy pajzsmirigyproblémák. A vesék, illetve a szív károsodása sokáig tünetmentes, és az elsőként jelentkező tünetek sem feltétlenül utalnak egyértelműen ezekre a betegségekre. Mindenestre gyanakodjunk akkor, ha a következőket tapasztaljuk: gyengeségérzet, alvászavar, fejfájás, magas vérnyomás, bőrszárazság, bokák és lábak vizesedése, reggelre a szem környékének bedagadása. Pajzsmirigy-alulműködés esetén szintén tünetként jelentkezhet a lábak dagadása, vizesedése.
Ezt tehetjük ellene: Minden esetben forduljunk orvoshoz, aki a diagnózis felállítása után megfelelő gyógyszeres kezelést fog javasolni.

Többek között a szem környékének bedagadása esetén gyanakodhatunk a vesék, illetve a szív károsodására Forrás: Shutterstock

Terhesség idején. Várandósság idején megemelkedik a szervezetünkben a folyadék mennyisége, illetve a méh növekedése egyre nagyobb nyomást gyakorol a medence visszereire. Ettől a végtagok felől a szív irányába lelassul a véráramlás, ami ödémát okoz, főként az alsó végtagokban. A terhesség utolsó trimeszterében az arc és a kéz is egyre többször dagad, de szerencsére a kisbaba érkezésével ezek a tünetek hamarosan eltűnnek.
Ezt tehetjük ellene: Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, lehetőség szerint ne álljunk sokat egy helyben, többször polcoljuk fel a lábunkat, csökkentsük a sóbevitelt, viseljünk kényelmes, lenge ruhákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.