rákos megbetegedés daganatos betegségek műtéti beavatkozás tüdőrák kemoterápia gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden orvosi, emberi számítás szerint meg kellett volna, hogy haljak. Mentem a kezelésekre, kisminkeltem magam, felöltöztem csinosan. Feldobtam a parókát és mosolyogtam. Ha megkérdezték, hogy vagyok, azt mondtam: jól. Persze néha padlót fogtam. Zengőné Sarkady Zsuzsa története.

A tüdőrák

A leggyakoribb daganatos betegség. Elsők vagyunk benne, nincs ezen mit szépíteni. Azon sincs, hogy 10 tüdőrákosból 9 dohányos, vagy az volt. De ez az írás nem azért született meg, hogy minden dohányzóra stigmát tűzzön. Hanem azért, hogy bemutassa, tüdőrákból is meg lehet gyógyulni. Hittel, támaszt nyújtó családdal, kőkemény akarattal, ahogy Zsuzsa.

Istockphoto
Istockphoto

Zengőné Sarkady Zsuzsa


Egy óra a világ




Évente tízezer új beteg

Magyarországon évente mintegy tízezren betegszenek meg, és nyolcezren hunynak el tüdőrákban.


Csak a jó embereket engedtem be




Mi a tüdőrák?

A légcső és a tüdő rosszindulatú daganatos betegsége, a légutakat borító hámsejtekből kiinduló rákos sejtburjánzás.




60 százalék csak rajtunk múlik





Hajlamosító tényezők, tünetek

A tüdőrák hajlamosító tényezői közé sorolják a szakemberek a dohányzást, a passzív dohányzást és a környezeti tényezőket (légszennyeződés, azbeszt, kristályos szilikátok, radon, aromás szénhidrátok, nehézfémek).

A tüdőrák legfontosabb tünete a nehézlégzés, vérköpés, krónikus köhögés, fogyás, fáradékonyság, visszatérő, nehezen gyógyuló tüdőgyulladás.


20 százalék a környezet





Dohányzás

A dohányzók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák, mint a nem dohányzók között.


20 százalék az orvostudomány




Kezelés

A tüdőrákos betegek 20-22 százalékát tudják időben megoperálni. Ez az esetek többségében azt jelenti, hogy a tumor még nem terjedt szét a szervezetben, nem kapaszkodott össze szétválaszthatatlanul a környező szervekkel, így esély nyílik a rosszindulatú elváltozás eltávolítására. Akit valamilyen okból nem lehet műteni, azokon a sugárterápia, a gyógyszeres kezelés vagy a kettő kombinációja segíthet. A daganatellenes kezelések legújabb lehetősége a célzott gyógyszeres terápia. Ez esetben a készítmény "megkeresi" és elpusztítja a daganatsejteket, az egészségesek működését pedig alig károsítja.


Lelki teher = rák




Teljes értékű élet

Megfelelő terápia és támogatás mellett a tüdőrákkal együtt is teljes értékű életet lehet élni.


Ez a cikk azért születhetett meg, mert Zsuzsa meggyógyult.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.