szívátültetés két szív szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különleges szívműtéttel mentették meg az orvosok egy amerikai férfi életét. Mivel a szívátültetéshez túl gyenge volt, ezért az orvosok egy másik szívet is beültettek a mellkasába.  

Bár az eljárás már nem új, nagyon ritkán végzik az úgynevezett heterotopikus szívátültetést. A 36 éves Tyson Smith esetében azonban azért volt szükség erre az eljárásra, mert a fiatal beteg állapota (kisvérköri magas vérnyomás, vagyis a tüdő ereinek túlságosan nagy ellenállása) nem tette lehetővé a hagyományos szívátültetést - írta az Origo.hu.

Mr. Smith úttörő szerepet játszik a szívtranszplantációban. Ez egy nagyon ritka eljárás, de érdemes számításba venni" - mondta Dr. Jack Copeland a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Thorton Kórházának főorvosa. Dr. Michael Madani, Mr. Smith másik kezelőorvosa szerint betegére hiába várt volna a biztos halál, egy hagyományos szívátültetést akkor sem bírt volna ki. Ezért két lehetőség merült fel: vagy egy mechanikus segédeszközt ültetnek a bal kamrába, amely ellátja a bal szívfél funkcióját, és néhány hónappal később hagyományos szívátültetést végeznek, vagy egy új szívet ültetnek be, amely helyettesíti a beteg bal szívfelét, míg a régi szív jobb fele továbbra is a tüdőbe pumpálhatja a vért. "Ha eltávolítottuk volna a régi szívet és egy újat ültettünk volna be, a tüdejében a túl nagy nyomás következtében, pulmonalis hypertonia, vagyis áramlási ellenállás lépett volna fel. A két szív együtt azonban megosztja a feladatot"- magyarázta az orvos.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ud0EI4pO0S9luSZt



A műtéttel nem csak időt, hanem rengeteg orvosi költséget is megspóroltak, ráadásul Mr. Smith hamar felépülhet. "Napról napra érzem, hogy erősebb vagyok". Ha nem merülnek fel komplikációk, egy ideig újabb műtétre sem lesz szüksége, hiszen a heterotopikus szívátültetésnél az új szív túlélési ideje átlagosan10 év. Az operációt egyébként stílusosan pont Valentín-napra időzítették az orvosok.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.