Felajánlotta a veséjét, majd elhagyta súlyos beteg feleségét

házasság szervátültetés donor felajánlás transzplantáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szó nélkül hagyta el az 57 éves Linda Joelt férje, pedig előzőleg még a veséjét is felajánlotta a súlyosan vesebeteg asszonynak. Linda ezzel egyszerre vesztette el a szerelmét és a reményt a túlélésre is.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Az Oxfordshire-i asszonynak ugyanis - amikor kiderült, hogy súlyos beteg, és egy új vesére lenne szüksége az életben maradáshoz - férje habozás nélkül felajánlotta az egyik veséjét. "Ez az én felelősségem, és meg fogom tenni. A gyerekek még fiatalok, és mindegyiknek van saját gyereke" - mondta korábban Mr. Joel, akinek azonos a feleségével a vércsoportja, ezért 70 százalékos lett volna az egyezés aránya. Az asszony megnyugodott, és az orvosok nem is rakták fel a körülbelül 7000 fős szervdonor várólistára.

Már megműtötték volna

Az operációra még tavaly került volna sor, azonban akkor Linda túl beteg volt és az orvosok elhalasztották az operációt. Most, hogy a férje elment, az asszony esélyei nagyon lecsökkentek. Mielőtt a listára egyáltalán felkerülhetne, fogynia kell és fél évig dialízisre járnia. "Nem tudom, mi lesz velem a jövőben, nagyon rosszak a kilátásaim" - tette hozzá az elhagyott nő.

Ha felkerül a listára, akkor sem biztos, hogy időben találnak megfelelő donort. Oxfordshire-ben a várakozóknak csak 14 százaléka kap új vesét fél éven belül, 23 százalékuk egy éven belül, míg a nagy többségnek csak két év elteltével találnak megfelelő donort. "Nagyon megdöbbent mindenki, hogy a férjem elhagyott, pedig tudta, hogy szükségem van rá. Csak az segít, hogy a gyerekeim mind itt vannak velem."

Csak egy cetlit hagyott

Mr. Joel csak egy cetlit hagyott hátra feleségének, amikor elment, amelyen szűkszavúan megmagyarázta váratlan távozásának az okát: "Linda, már régóta nem jöttünk ki jól egymással. Éreztem, ahogy elidegenedtünk. Sok szerencsét kívánok neked és a családodnak, de én már nem jövök vissza." A pár már kilenc éve volt együtt, és négy éve házasodtak össze.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.