A lány agya nem érzékeli, hogy hét éve eltörött lába már meggyógyult

lábtörés fájdalomcsillapítás fájdalom érzékelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különös, "fantomfájdalommal" él az a 17 éves lány, akinek törött lába ugyan már évek óta meggyógyult, az agya mégis úgy érzékeli, mintha még mindig sérült lenne.

A most 17 éves Kiera Ward még 11 éves korában törte el sarokcsontját a játszótéren, azonban egy komplex, regionális fájdalom szindrómának nevezett betegség következtében a mai napig borzalmas fájdalmai vannak. Kiera lába a baleset után ugyanis hiába gyógyult meg, a szindróma következtében a lány agya még mindig úgy érzékeli, mintha el lenne törve. Ezért az elmúlt években gyakorlatilag folyamatosan olyan fájdalmai voltak, mint amikor a baleset érte. "Kibírhatatlan fájdalmaim vannak, el sem tudom mondani, mennyire. Vannak napok, amikor az ágyból sem tudok felkelni, és a legrosszabb az egészben, hogy a lábam nem is fáj, csak az agyam érzi úgy. Megmagyarázhatatlan, hogy miért történik ez" - tette hozzá Kiera.

Northfoto
Northfoto



A lány állapota nagyon hasonló az úgynevezett fantomvégtag-szindrómához, amikor a beteg elveszti egy végtagját, azonban azt továbbra is érzékeli. Kiera folyamatosan fájdalomcsillapítókon él, időnként morfiumot kap, tolókocsiba pedig nem hajlandó ülni, hiszen a lába egészséges. "Még a legrosszabb ellenségemnek sem kívánnék ilyen fájdalmat. Csak azt szeretném, ha már véget érne" - tette hozzá a lány, aki még az anyjával is kiabált, hogy engedje az orvosoknak levágni a lábát.

Az orvosok szerint az sem biztos, hogy Kiera valaha meggyógyul, de folyamatosan próbálkoznak különböző kúrákkal. Legutóbb például epidurális érzéstelenítést kapott, azonban a fájdalom hamar visszatért, sőt ráterjedt a nyakára és a hátára is.

Mindezek ellenére a 17 éves lány nem esik kétségbe és próbál normális életet élni. Hiába mozog nehezen, még néhány adománygyűjtő sétára is benevezett. "Megpróbálok pozitív lenni, sokat mosolyogni, és reménykedem, hogy eljön egyszer majd az a nap, mikor a fájdalom elmúlik."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.