Miután a baseball-őrült kisfiú térdében daganatot találtak, az orvosok a tumor eltávolítása után fordítva varrták vissza a gyerek lábát.

Dugan Smith egy baleset során eltörte a lábát, és a röntgenfelvételeken az orvosok egy rákos elváltozást is felfedeztek az akkor 10 éves fiú lábában. A tumor ekkor már tojás nagyságú volt és a doktorok az azonnali operáció mellett döntöttek. A daganat a fiú térdétől indult ki, ezért amputálniuk kellett a lábszárával együtt.

A későbbi protézis használata miatt az ilyen amputálásoknál a térdízület megtartása óriási előnyt jelent. Mivel azonban Dugan térdét is el kellett távolítaniuk, a fiú számára egy különleges sebészi eljárást, a Van Nes kanadai sebészprofesszor által kifejlesztett rotációs plasztikát ajánlották.

www.wmt.com, www.amputee-coalition.org

A kissé bizarr eljárás lényege, hogy az alsó lábszárat a lábfejjel együtt 180 fokkal hátrafelé elforgatják (fotó), és a combcsonkjához rögzítik úgy, hogy a már ellenkező irányba hajló boka a térdízület helyére kerüljön. "Azt sem tudtam, hogy valaha képes leszek-e újra járni. Nagyon sok dolog kavargott a fejemben, de megpróbáltam pozitívan hozzáállni a műtéthez" - tette hozzá Dugan, aki ezután az Ohio-i James Cancer Kórházba került, hogy elvégezzék az operációt.

A sikeres műtét után Dugan ma már újra baseballozik, és sportolói sikerekről álmodozik. "Csak azért, mert protézise van valakinek, még nem jelenti azt, hogy fel kellene adnia. Ezért én ott folytattam, ahol abbahagytam, és visszatértem a pályára."


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!


Kétfejű kislány született Kínában - videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110511-ketfeju-kislany-szuletett-kinaban-video.html Vérengzésre születtek - A legkegyetlenebb sorozatgyilkosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110510-a-legkegyetlenebb-sorozatgyilkosok.html Kórházból a kifutóra - Cisztás fibrózisa miatt lett modell a fiatal lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110510-korhazbol-a-kifutora-cisztas-fibrozisa-ellenere-modell-lett.html Áldás vagy átok? Egy genetikai betegség, ami olimpikonná tehet!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110509-a-marfanszindroma-egy-erdekes-genetikai-betegseg.html A 8 leggyakoribb fogamzásgátló módszerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110509-a-8-leggyakoribb-fogamzasgatlo-modszer.html 10 dolog, amit eddig rosszul tudtál a mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110506-10-dolog-amit-rosszul-tudtal-az-mellrakrol.html Járni tanulnak a végtag nélküli gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110506-jarni-tanulnak-a-vegtag-nelkuli-gyerekek.html Egy alattomos és csúnya betegség: a szemölcshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110506-egy-alattomos-es-csunya-betegseg-a-szemolcs.html