agydaganat élősködők toxoplazmózis bélrendszer macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a macskáktól agydaganatot lehet kapni, mert a háziállatok gyomrában lévő élősködők összefüggésbe hozhatók az emberekben kialakuló agytumorral.
Thinkstock
Thinkstock


Bár azt nem bizonyították, hogy a macskák a hibásak, a szakértők szerint érdemes alaposan megvizsgálni az összefüggést, mert ezzel meg lehetne menteni néhány embert a halálos betegségtől. Az agydaganat különféle változatai csak Nagy-Britanniában több mint 3500 halálos áldozatot követelnek évente, és a betegség kórokozója ismeretlen.

A szóban forgó parazitát, a Toxoplasma gondiit a világ népességének körülbelül egyharmada hordozza mélyen az agyában. Az élősködő emberben és állatban egyaránt személyiségváltozásokat is okozhat. Bonyolult életciklussal rendelkezik, de kizárólag a macskák testében képes szaporodni, amelyek aztán mikroszkopikus spórái révén terjesztik a fertőzést. A terhes nőknek régóta javasolják, hogy ne cseréljenek macskaalmot, mert a parazita halálos lehet a magzatra. Most úgy tűnik, nemcsak a magzatok, a felnőtt emberek is veszélybe kerülhetnek.

Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!




Thinkstock
Thinkstock

A parazita az emberek viselkedését is megváltoztathatja. A kutatások azt mutatják, hogy a férfiakat agresszív, féltékeny "kandúrrá" változtatja, a nőket pedig "cicababává" teszi. Más kutatások a T. gondii és a skizofrénia összefüggésére mutattak rá. Az emberi fertőzések egyik leggyakoribb oka a nyers húsok, főleg bárány, sertés és vadhús fogyasztása, illetve macskaürülékkel szennyezett víz, föld vagy más lenyelése.

Tipp! Duci testtel is lehetsz szexi! Nézd meg képgalériánkat!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.