A 21. század újabb betegsége: halált is okozhat a tisztítószer-allergia!

vegyszer allergia tisztítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1 gyermekes brit édesanyának, Mary-Grace Milnernek jó indoka van a házimunka kerülésére: attól tart, hogy még a leghétköznapibb tisztítószerek is a halálát okozhatják.


Thinkstock
Thinkstock

A negyvenesztendős asszonynál tavaly novemberben egy antibakteriális törlőkendő használatakor jelentkezett először ez a betegség, akkor homályos látást és tüdőfájdalmat tapasztalt. A bizarr reakció miatt azóta teljesen át kellett alakítania az életét. A szőnyegtisztítóktól a dezodorokon át egészen a fogkrémekig mindentől meg kellett válnia, mert attól fél, hogy bármelyik anyag kiválthatja a szörnyű reakciót.

Mary elmondta, hogy van egy 400 termékből álló listája, amelyeket kerülnie kell, és sosem lép be egy nagyáruház tisztítószerosztályára. Nem meri megkockáztatni, hogy megérezze az erős szagokat, mert korábban már volt rá példa, hogy összeesett, a látása elhomályosodott, vérezni kezdett az orra, fájt a tüdeje és köhögési roham jött rá, ráadásul intenzív behatás esetén mindez egyszerre jelentkezett. "A legtöbb nő úgy gondolja, hogy ez egy nagyszerű indok a házimunka elkerülésére, pedig valójában nagyon megnehezíti egy elfoglalt édesanya életét" - mondja Mary.

Az asszony először a munkahelyén tapasztalta a rendellenességet, amikor egy karbantartó valamilyen oldószert használt, amitől Mary szíve szabálytalanul kezdett kalapálni, vérnyomása pedig drasztikusan leesett. Másnap a férje egy antibakteriális törlőkendőt használt a konyhában, és bár Mary az emeleten tartózkodott, még az előző napinál is súlyosabb reakciót tapasztalt. Az állapota először meglepte az orvosokat, de miután elment egy homeopátiás szakemberhez, aki felismerte a tüneteket, kimutatták a többszörös kémiai túlérzékenységet.

Thinkstock
Thinkstock

Lindsey McManus, az Allergy UK szervezet munkatársa szerint ez egy tipikus 21. századi krónikus betegség. Az érintetteknek gyakran túlságosan gyenge az immunrendszere ahhoz, hogy megbirkózzon az erős vegyi anyagokkal. A szakértő tud olyan szélsőséges esetekről, amikor a beteg soha többé nem tudott munkát vállalni, mások pedig nem hagyhatják el az otthonukat, vagy nem járhatnak boltba.

Mary azzal javított az állapotán, hogy kizárólag természetes és organikus termékeket használ, és a homeopátiás kezelésekkel és az akupunktúrával próbál gyógyulni. A háziasszony büszke arra, hogy bár a megszokott tisztítószerek helyett természetes anyagokat használ, az otthona legalább olyan tiszta, mint másoké. A vécétisztításra például szódabikarbóna és ecet keverékét, dezodor helyett pedig természetes citromolajat használ.

Tipp! Így nézz ki a hollywoodi szívtipró mozgó álomlakása! Kattints a képgalériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.