Így épült fel súlyos betegségéből Éva - Ma már ő segít nők százainak

aerobik trombózis fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem zsigerelhetjük ki a testünket - ezt vallja Éva is, aki évekkel ezelőtt egy nagyon komoly betegségen esett át. Az életvidám nő ma már aerobikoktatóként próbálja arra ösztönözni a nőket, hogy figyeljenek jobban önmagukra és testük minden egyes rezdülésére.

Oltyán Éva Erdélyben, Marosvásárhelyen született, évekkel később költözött családjával Budapest mellé, Dunakeszire. Rendszeresen sportolt, a gimnázium alatt is szertornázott, és a továbbtanulás mellett is ellátogatott egy-egy stepaerobikórára. Mindössze 25 éves volt, amikor az egyik ilyen edzés után erős izomlázat érzett a vádlijában, és laikusként hetekig várta, hogy az égető érzés elmúljon. De a fájdalom egyre csak erősödött, így két héttel később kénytelen volt orvoshoz menni. Ekkor történt az, amire végképp nem számított a már akkor is pörgős, rohanó életet élő Éva - az orvos azonnal befektette az intenzív osztályra, mert kiderült, hogy a fájdalmat nem izomláz, hanem trombózis okozta.

Fotó: Menyes Barbara
Fotó: Menyes Barbara

Éva 17 kilóval súlyosabban és most, aerobikedzőként

Tipp! Az elbűvölő Barbra Streisand arcai. Kattints a galériáért!




Az első egy-két hónap volt a legnehezebb számomra. El kellett fogadnom, hogy végérvényesen megváltozott az életem, és fel kellett ismernem, miért is jutott nekem ez a betegség. A rohanó életmódom miatt kaptam mindezt - hosszú ideig kizsigereltem a testem anélkül, hogy bármit is visszaadtam volna"


Úgy éreztem, már tudom, mi az, ami a legtöbb edzőteremből hiányzik. Elvégeztem egy aerobikoktatói tanfolyamot, hogy végre igazi segítséget nyújthassak a hozzám hasonlóknak. Meg akartam mutatni, hogy másként is lehet csinálni"



Fotó: Menyes Barbara
Fotó: Menyes Barbara

Éva jelenleg edzőként segít nők százainak, hogy egészségesen élhessenek

Tipp! Szakmát váltott a színész, mostantól hamburgert árul. Kattints a galériáért!


A betegségem alatt rájöttem, hogy a dolgok fejben dőlnek el. Én tudtam, mit akarok - átadni az embereknek azt, hogyan óvhatják meg a testüket attól, ami az enyémet is leromboltaA jógában tudok a legjobban kiteljesedni, és tőle is kapom a legtöbbet"

Én nem hiszek a mai divatdiétákban, mert nincs olyan, ami mindenkinek megfelelő és egyaránt hatékony lenne. Vallom, hogy az embernek a saját életviteléhez kell igazítani az étkezést, figyelve az adagokra, az ízlésre és a minőségi ételekre. A testmozgáshoz és a helyes étkezéshez azonban elengedhetetlen a tudatosság. Meg kell értenünk, hogy nemcsak a külalak számít - törekednünk kell arra is, hogy a helyes arányokat megtaláljuk az élet minden területén




Sobel Gábor, a Life.hu nőgyógyász-szakértője a trombózisról:

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, ha vérrög alakul ki a vénákban. Általában az alsó végtagot érinti, rendszerint a végtag duzzadása, meleg, lilás-vöröses bőr és súlyos esetben fájdalom jelzi. Tünetei lehetnek a testrész megduzzadása, fájdalom. Az alsó végtag érintettsége esetén leggyakrabban a vádliban jelentkezik, úgy tűnhet, mintha izomláz lenne. Érzékelhető még pirosság, illetve melegség a bedagadt terület felett.

A dohányzás és a fogamzásgátló szedése fokozott veszélyt jelent. Fogamzásgátló felírása előtt mindig el kell végezni egy laborvizsgálatot, mely tartalmazza az alvadási paramétereket, a májfunkciót, és nem árt a leggyakoribb genetikai alvadászavar irányába is kutakodni (Leiden-mutáció). A fogamzásgátló tabletta mint pluszban a szervezetbe juttatott hormon, a véralvadási rendszert a fokozott alvadékonyság irányába tolja el. Egészséges, hormonális fogamzásgátló tablettát szedő fiatal nőkben a vénás trombózis előfordulási gyakorisága 4-6-szorosára növekszik a szedett tabletta összetételétől függően. Akik hordozzák a Leiden-mutációt 8-szoros kockázatnak vannak kitéve.

Aki tehát fogamzásgátlót szed és Leiden-mutációja is van, akár 50-szeres trombóziskockázatnak van kitéve. Leiden-mutáció esetén a trombózis kialakulásának kockázata tovább nő, amennyiben a beteg 35 év feletti, fogamzásgátló tablettát szed, magas a vérnyomása és erősen dohányzik.


Tipp! Házi kedvencek őrült jelmezekben. Vicces vagy beteg? Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


A sebhelyek titka - Seal egy ritka autoimmun-betegségben szenvedhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111024-egy-ritka-autoimmunbetegseg-a-lupus.htmlPraktikák száraz köhögésrehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111024-praktikak-szaraz-kohogesre.htmlHalálos betegségen van túl a szép színésznőhttp://www.life.hu/gyogyulj/20111021-betegsegerol-a-borrakrol-meselt-michelle-monaghan.htmlA pajzsmirigybetegség 8 tünetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111018-a-pajzsmirigy-betegseg-9-tunete.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.