Testünk úgy van kitalálva, hogy amiből kettő kell, abból kettő van, és amiből egy, abból egy. Mindezt felrúgja jópár olyan csecsemő, aki két vaginával, szívvel vagy arccal, de akár két fejjel születik. Míg az utóbbi eseteket nem lehet nem észrevenni, a dupla vaginát és méhet sokszor csak késő kamaszkorban fedezik fel.Kétszer elvesztett szüzesség


A ma már 27 éves brit lány, Hazel Jones kettős méhét és hüvelyét sem fedezték fel jó ideig sem az orvosok, sem maga Hazel. 14 éves koráig ugyanúgy élt, mint mások, de aztán kezdődő menstruációja okot adott a gyanakodásra: szokatlanul erős görcsökkel és vérzésel járt - ami nem is csoda, hiszen betegsége miatt nemcsak két hüvelye, hanem két teljesen kifejlődött és funkcionáló méhe is van. Hazelt mindezek ellenére 18 éves koráig nem látta orvos, akkor is aktuális barátja küldte el, mondván, hogy odalent valami nem stimmel. A lány nem távozott letörten a rendelőből, mivel állítása szerint kettős méhétől csak különlegesebbnek érzi magát, sőt, érdeklődő barátőinek meg is mutatta két, egymás mellett kifejlődött hüvelynyílását. Az orvosok által felajánlott helyreállító műtétet is elutasította, mert egyrészt jól érzi így magát, másrészt tart a műtéti hegektől. Pedig állapota miatt a teherbe esésre jobban oda kell figyelnie, hiszen megtörténhet, hogy mindkét méhében gyermeket hord ki, ami elég veszélyes állapot mind az anyára, mind a babákra nézve. 


 Három hétig tartó menstruációs vérzés

Kettős méhet diagnosztizáltak Lauer Williamsnél is, de csak a sokadik vizsgálat során. A 28 éves nő Hazellel ellentétben elvégeztette a műtétet, mely során a két vaginája közti falat eltávolították, így egy normál méretűvel élheti az életét: viszont a két méhe megmaradt, így terhessége alatt is folyamatosan védekeznie kell majd az ellen, hogy a másik méhében is gyermeket hordjon ki. Laurelnek sem okoz gondot két méhhel élni, de két vaginája és méhe azért zavarta: egyrészt 21 napig menstruált, másrészt a szexuális életében is gondokat okozott, de akkor még nem tudta, ennek mi lehet az oka. De rendellenessége nemcsak neki, hanem sokáig barátjainak és orvosainak sem tűnt fel.

Nemcsak dupla méhhel és vaginával születnek kisbabák, hanem akár két fejjel is. Brazíliában két ilyen kisbaba is született.

Kétfejű kisbabák

A 2011-es év végére másodjára jelentették be, hogy a brazíliai Anajasban kétfejű csecsemő jött a világra. Ennek ellenére nem ők az egyedüliek, Kínában is előfordult már ez a rendellenesség. A brazil babák egyike 4,5 kilogrammos testsúlyával is felhívja magára a figyelmet, és eltekintve attól, hogy két fejjel rendelkezik, teljesen egészséges újszülött. Az immár négygyermekes anyuka nem járt ultrahangra a terhessége alatt, így röviddel a szülés előtt tudta meg, hogy kisbabája nem egészen olyan, mint a többiek. Az orvosok császármetszéssel segítették világra a kisfiút, akit anyja nem taszított el magától, hanem mindkét száján eteti, és alig várja, hogy hazavihesse a kórházból.

Két szív, egy gyerek

Már egyéves is elmúlt az a Goga nevű grúz kisfiú, aki két szívvel jött a világra. Az orvosok szerint teljesen egészséges - mindkét szíve rendesen végzi a feladatát. Azért ez nem jelenti azt, hogy a kisfiú átlagos életet élhet, hiszen egyik szíve olyan helyen nőtt, ahol nem védik a bordák, így könnyen megsérülhet. Goga folyamatos orvosi megfigyelés alatt áll, és speciális fűzőt is hord majd a nagyobb biztonság érdekében.


Két szájjal mosolyog egy indiai kislány

Lali 2008-ban két arccal született: két szája, két orra, két pár szeme, viszont csak egy pár füle van. Az orvosok annak ellenére, hogy egészségesnek találták, aggódnak, hogy a kislány nem él túl sokáig ezzel a rendellenességgel. A család nem ért egyet, sőt: áldásnak tartják különleges lányukat, a faluban pedig a csodájára járnak, egyesek pedig egy hindu istennő reinkarnációjának tartják, és az ennek megfelelő tisztelettel imádják.

Guinness-rekordot döntött a kisfiú

Akshat lábain egyenként tíz, kezein hét-hét ujja van, és a látvány a boldog anyukát is sokkolta egy időre. A kisfiú a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a legtöbb ujjú ember. Az orvosok viszont azóta folyamatosan operálják le a fölösleges ujjakat, így hozva rendbe a  polydactyliában szenvedő gyereket.

Milyen okok állhatnak ezek mögött a jelenségek mögött?

Dr. Nagy Zsolt genetikus szerint a leírt problémák kialakulása mögött genetikai és környezeti okok is előfordulhatnak: "Általánosságban kijelenthető, hogy a méhen belüli embrionális fejlődés során fellépő zavarokra vezethetők vissza. Ez azt jelenti, hogy a terhesség során minden héten valamilyen új fejlődési szakaszon megy keresztül a magzat. Például a szövetek kialakulása a 4 hét körül kezdődik. Ha itt történik valamilyen külső behatás, akkor az a szöveti fejlődést befolyásolja. A későbbi hetekben alakulnak ki az emberi szervezetre jellemző anatómiai jellegek (pl. kar, láb, fej). Ha ebben az időszakban történik valamilyen külső behatás (pl. vírusfertőzés), akkor az anatómiai jellegek kialakulása szenved zavart.

Attól függően, hogy a terhesség mely hetében éri valamilyen külső negatív hatás a magzatot, annak megfelelően történik szöveti vagy anatómiai probléma. A fent említett esetek döntő többségében nem genetikai okokra vezethetők vissza ezek a fejlődési rendellenességek, kivétel ez alól a sokujjúság. Ismertek olyan génváltozatok, amelyek úgy hatnak az ujjak kialakulására, hogy nem 5, hanem 6 vagy annál több alakul ki egy kézen a magzati fejlődés során. A sokujjúság nemcsak az embereknél, hanem más emlős állatoknál is megfigyelhető genetikai jellemző. Például bizonyos macskafajtáknál - főleg a beltenyésztés miatt - megnőtt a több ujjal rendelkező egyedek száma."


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


"Az emberek személyiségéhez főzök lekvárokat" - Így gyógyul Bálint daganatos betegségébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120202-az-emberek-szemelyisegehez-fozok-levarokat-igy-gyogyul-balint.html 227 kilótól szabadult meg a világ legkövérebb asszonyahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120202-227-kilotol-szabadult-meg-a-vilag-legkoverebb-asszonya.html Összedőlő házak és halált okozó tüdőgyulladás: a penészgomba veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-osszedolo-hazak-es-eletveszelyes-tudogyulladas-a-peneszgomba-veszelyei.html Az anyukája mentette meg a lábát - Teherautó ütötte el a 7 éves kisfiúthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-az-anyukaja-mentette-meg-a-labat-teherauto-utotte-el.html Majdnem megfojtotta kiterjedt anyajegye a kislánythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-majdnem-megfojtotta-kiterjedt-anyajegye-a-kislanyt.html Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120118-jakupcsek-gabriella-fiatalon-sokkal-lazabban-szabadabban-tudtunk-a-gyerekkel-banni.html