fejlődési rendellenesség testrész vagina dupla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Testünk úgy van kitalálva, hogy amiből kettő kell, abból kettő van, és amiből egy, abból egy. Mindezt felrúgja jópár olyan csecsemő, aki két vaginával, szívvel vagy arccal, de akár két fejjel születik. Míg az utóbbi eseteket nem lehet nem észrevenni, a dupla vaginát és méhet sokszor csak késő kamaszkorban fedezik fel.





Három hétig tartó menstruációs vérzés

Kettős méhet diagnosztizáltak Lauer Williamsnél is, de csak a sokadik vizsgálat során. A 28 éves nő Hazellel ellentétben elvégeztette a műtétet, mely során a két vaginája közti falat eltávolították, így egy normál méretűvel élheti az életét: viszont a két méhe megmaradt, így terhessége alatt is folyamatosan védekeznie kell majd az ellen, hogy a másik méhében is gyermeket hordjon ki. Laurelnek sem okoz gondot két méhhel élni, de két vaginája és méhe azért zavarta: egyrészt 21 napig menstruált, másrészt a szexuális életében is gondokat okozott, de akkor még nem tudta, ennek mi lehet az oka. De rendellenessége nemcsak neki, hanem sokáig barátjainak és orvosainak sem tűnt fel.

Nemcsak dupla méhhel és vaginával születnek kisbabák, hanem akár két fejjel is. Brazíliában két ilyen kisbaba is született.

Kétfejű kisbabák

A 2011-es év végére másodjára jelentették be, hogy a brazíliai Anajasban kétfejű csecsemő jött a világra. Ennek ellenére nem ők az egyedüliek, Kínában is előfordult már ez a rendellenesség. A brazil babák egyike 4,5 kilogrammos testsúlyával is felhívja magára a figyelmet, és eltekintve attól, hogy két fejjel rendelkezik, teljesen egészséges újszülött. Az immár négygyermekes anyuka nem járt ultrahangra a terhessége alatt, így röviddel a szülés előtt tudta meg, hogy kisbabája nem egészen olyan, mint a többiek. Az orvosok császármetszéssel segítették világra a kisfiút, akit anyja nem taszított el magától, hanem mindkét száján eteti, és alig várja, hogy hazavihesse a kórházból.

Két szív, egy gyerek

Már egyéves is elmúlt az a Goga nevű grúz kisfiú, aki két szívvel jött a világra. Az orvosok szerint teljesen egészséges - mindkét szíve rendesen végzi a feladatát. Azért ez nem jelenti azt, hogy a kisfiú átlagos életet élhet, hiszen egyik szíve olyan helyen nőtt, ahol nem védik a bordák, így könnyen megsérülhet. Goga folyamatos orvosi megfigyelés alatt áll, és speciális fűzőt is hord majd a nagyobb biztonság érdekében.

Tipp! Kétfejű és soklábú állatok. Kattints a galériáért!






Guinness-rekordot döntött a kisfiú




Milyen okok állhatnak ezek mögött a jelenségek mögött?

"Általánosságban kijelenthető, hogy a méhen belüli embrionális fejlődés során fellépő zavarokra vezethetők vissza. Ez azt jelenti, hogy a terhesség során minden héten valamilyen új fejlődési szakaszon megy keresztül a magzat. Például a szövetek kialakulása a 4 hét körül kezdődik. Ha itt történik valamilyen külső behatás, akkor az a szöveti fejlődést befolyásolja. A későbbi hetekben alakulnak ki az emberi szervezetre jellemző anatómiai jellegek (pl. kar, láb, fej). Ha ebben az időszakban történik valamilyen külső behatás (pl. vírusfertőzés), akkor az anatómiai jellegek kialakulása szenved zavart.

Attól függően, hogy a terhesség mely hetében éri valamilyen külső negatív hatás a magzatot, annak megfelelően történik szöveti vagy anatómiai probléma. A fent említett esetek döntő többségében nem genetikai okokra vezethetők vissza ezek a fejlődési rendellenességek, kivétel ez alól a sokujjúság. Ismertek olyan génváltozatok, amelyek úgy hatnak az ujjak kialakulására, hogy nem 5, hanem 6 vagy annál több alakul ki egy kézen a magzati fejlődés során. A sokujjúság nemcsak az embereknél, hanem más emlős állatoknál is megfigyelhető genetikai jellemző. Például bizonyos macskafajtáknál - főleg a beltenyésztés miatt - megnőtt a több ujjal rendelkező egyedek száma."

Tipp! Hazakísértük Kingát a párbaj után. Kattints az exkluzív képekért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


"Az emberek személyiségéhez főzök lekvárokat" - Így gyógyul Bálint daganatos betegségébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120202-az-emberek-szemelyisegehez-fozok-levarokat-igy-gyogyul-balint.html227 kilótól szabadult meg a világ legkövérebb asszonyahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120202-227-kilotol-szabadult-meg-a-vilag-legkoverebb-asszonya.htmlÖsszedőlő házak és halált okozó tüdőgyulladás: a penészgomba veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-osszedolo-hazak-es-eletveszelyes-tudogyulladas-a-peneszgomba-veszelyei.htmlAz anyukája mentette meg a lábát - Teherautó ütötte el a 7 éves kisfiúthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-az-anyukaja-mentette-meg-a-labat-teherauto-utotte-el.htmlMajdnem megfojtotta kiterjedt anyajegye a kislánythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-majdnem-megfojtotta-kiterjedt-anyajegye-a-kislanyt.htmlJakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120118-jakupcsek-gabriella-fiatalon-sokkal-lazabban-szabadabban-tudtunk-a-gyerekkel-banni.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.