Meghökkentő dolog derült ki a gyönyörű színésznőről

betegség fogászat Charlize Theron
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szőke színésznőnek, Charlize Theronnak állítólag tizenegy éves koráig nem nőttek ki a fogai.

A dél-afrikai szépség bevallotta, nagyon nehéz volt ezzel a szépséghibával felnőni, hiszen gyűlölte a kinézetét. Ma Charlize ott van a legszebb színésznők között, gyermekként azonban rengeteg fogászati problémája volt. "A gyermekkorom igazán borzalmas volt. Tizenegy éves koromig nem voltak fogaim. Csak a szemfogaim voltak meg, mert kiskoromban sárgaságot kaptam, és annyi antibiotikumot kellett szednem, hogy a fogaim elkorhadtak és úgy kellett kivágni őket. Sosem voltak tejfogaim. Szörnyű volt, amikor az iskolában képek készültek rólunk, nekem úgy kellett tennem, mintha lennének fogaim. Nem nyitottam ki a számat" - vallotta a szépség. Charlize problémája persze azóta megoldódott, és ma már nagyon boldog a munkája és örökbefogadott kisfia, Jackson édesanyjaként.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Megkérdeztük Dr. Losonczy Levente fogorvost, a Life.hu szakértőjét ezzel a betegséggel kapcsolatban. "Létezik olyan eset, hogy a túlzott gyógyszerezés károsítja a fogakat. Sokszor nemcsak a gyermek tejfogai mennek tönkre, hanem a még fejlődésben lévő fogak is elszíneződnek, vagy romlik a minőségük. Ezzel akkor szembesül a szülő és a fogak tulajdonosa, amikor azok évekkel később kibukkannak. Tipikus a mai harmincas korosztálynál a szürkés, sávosan elszíneződött fogazat a régi antibiotikumok mellékhatásaként. Előfordul, hogy gyermekkorban elszenvedett baleset miatt a kifejlődött maradó fogak nem bújnak ki, tulajdonosuk csorba mosollyal hiába vár. Különleges fogszabályozó módszerrel ki lehet csalogatni ezeket a meglévő, de bujkáló fogakat. Vannak olyan esetek, amikor viszont a természet nem gondoskodik a tejfog utánpótlásáról, ezt nevezzük a csíra hiányának. Ekkor egyáltalán nem fejlődik ki a maradó fog, örökké hiányozni fog a szájból. Mindkét esetben fontos a korai diagnózis, hiszen ha tudjuk, hogy kialakult a fog, akkor időben tudunk fogszabályozóhoz, ha pedig csírahiányos az állapot, akkor implantológushoz fordulni. Az időtényező azért fontos, mert ha a tejfog feladja, akkor a helyén keletkező helyet kihasználva elmozdul a többi fog, amivel felborul a száj statikája, módosul a harapás, ami sok kellemetlen tünettel párosulhat."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.