Szeretnél tökéletesen látni? - 5+1 kérdés és válasz a lézeres látásjavításról

PR cikk lézeres látásjavítás szemüveg egészség látás rövidlátás távollátás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rövid- és távollátók vagy belső szemtengelyferdüléssel küzdők nap mint nap tapasztalják, hogy a szemüveg és a kontaktlencse viselése sokszor kellemetlen és nem is éppen olcsó kötelezettség. Egy pár perces, fájdalommentes kezeléssel azonban a látásproblémák korrigálhatók.

Kiknek jelent megoldást a lézeres látásjavítás?

Általánosságban elmondható, hogy a lézeres eljárásokkal a rövidlátás -12 dioptriáig, a távollátás +6 dioptriáig, míg a belső szemtengelyferdülés (astigmia) 6 dioptriáig kezelhető. Egy rendkívül modern módszerrel, a Zyoptix eljárással pedig a magasabb rendű, rejtett fénytörési hibák is kezelhetők, illetve a vékony szaruhártyával rendelkezők egy részénél is megszüntethetők a látásproblémák.

Hogyan zajlik a kezelés?

A lézeres látásjavító eljárások során a számítógéppel vezérelt lézer megváltoztatja a szaruhártya alakját és dioptriaértékét úgy, hogy elpárologtatja a felesleges szövetmennyiséget Az egyes eljárások abban különböznek, hogy az orvosok hogyan érik el ezt el.

Melyek a legismertebb kezeléstípusok?

Az eljárások gyakorlatilag két csoportra oszthatók. A felszíni eljárások közül a PRK a legrégebbi és leggyakoribb eljárás, itt a felső hámréteget mechanikusan eltávolítják. A módszer tökéletesen megbízható, de amíg a hámsejtek visszanőnek (2-3 nap), előfordulhat fájdalom és fényérzékenység.

A lebenyképzéses eljárásoknál valamivel vastagabb védőréteget emelnek fel. Mivel ez tökéletesen visszafekszik a kezelt területre, nincs fájdalom és fényérzékenység, a legtöbb páciens szinte azonnal vagy egy rövid alvás után már tökéletesen lát.

Forrás: iStock
Forrás: iStock

Mi történik a vizsgálat során?

A kezelést minden esetben egy rendkívül alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell megelőznie. Csak az így megállapított adatok alapján lehet megítélni, hogy valaki alkalmas-e a kezelésre, és melyik eljárás a legmegfelelőbb. Az Optimum Látásjavító Lézerközpontban ezt a rendkívül alapos kivizsgálást egy professzionális eszközpark segítségével végzik el, majd az orvos részletesen megbeszéli a pácienssel az eredményeket, és ismerteti a lehetőségeket. Az alkalmassági vizsgálat az Optimum oldalán augusztus 5-ig jelentkezők számára ingyenes, és nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Mennyibe kerül?

A látásjavító kezelés nem olcsó, de néhány év alatt megtérül, ha figyelembe vesszük, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét használva mennyit költünk el. Ráadásul azok számára, akik augusztus 5-ig jelentkeznek vizsgálatra az Optimumnál, az intézet akár 120 000 Ft kedvezményt is biztosít a kezelés árából.

Mennyire biztonságosak a lézeres beavatkozások?

A refraktív (fénytörési hibákat korrigáló) beavatkozások az elmúlt több mint 25 év alatt bizonyították a lézeres technológiák eredményességét és biztonságosságát. Így elmondható, hogy a különböző fénytörési hibák lézeres eljárással gyorsan, fájdalommentesen és hosszú távon is megbízhatóan kezelhetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.