plasztikai műtét hüvely kamaszlány vagina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az adatok szerint 343 hüvelykorrekciós műtétet végeztek el a brit társadalombiztosítás támogatásával tizennégy éven aluli lányokon az elmúlt hat évben, valószínűleg kozmetikai okokból.

A beavatkozás során átalakítják a női nemi szervet, és a műtét igénylésekor arra hivatkozhatnak, hogy a panasz pszichológiai terhet ró a páciensre.

Sztárok, akik nevetségessé tették magukat - Nézegess képeket!



A BMJ Open szaklapban közzétett jelentésükben a londoni University College Hospital kutatói dr. Sarah Creighton vezetésével azt állítják, nyugtalanító, hogy a műtétnek nincs alsó korhatára. A szakértők úgy vélik, hogy az interneten elérhető, többnyire magánklinikáktól származó hiányos tájékoztatás következtében folyamatosan nőhet az ilyen beavatkozások iránti igény. A női nemi szerv plasztikai műtéteit ajánló cégek általában pontatlan állításokat fogalmaznak meg az eljárás előnyeit illetően. Szóhasználatuk megtévesztő, és nem hangsúlyozzák ki a sebészeti beavatkozás lehetséges kockázatait. Creighton szerint azonban a legnyugtalanítóbb az, hogy a műtétnek nincs alsó korhatára.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A kisajkakat átalakító műtét, a labiaplasztika egyre gyakoribbá válik, többnyire azért, mert a nők elégedetlenek a megjelenésükkel. Bár Creighton és munkatársai nem tudták alátámasztani, hogy a lányokon valóban orvosilag indokolatlan beavatkozásokat végeztek, azt mindenképpen hangsúlyozták, hogy a kisajkak sebészeti beavatkozást igénylő rendellenességei rendkívül ritkák. A nemrégiben készült megfigyeléses vizsgálatból az derült ki, hogy már kilencéves, normális kisajkakkal rendelkező lányok is átestek labiaplasztikán. "A kisajkak a természetes pubertáskori növekedéssel együtt változnak, és ez a fejlődés csak a felnőttkor közeledtével zárul le" - mondták a kutatók. "Mivel az anatómiai felépítés szinte egész életünkben változik, minél fiatalabb korban végzik el a lányokon a nemi szerv plasztikai műtétét, annál magasabb lesz az életük során elvégzett műtétek száma, és annál nagyobbak és gyakoribbak lesznek a kockázatok."

Dr. Creighton ugyanakkor azt is hozzátette, lehetetlen betiltani az ilyen jellegű tb által támogatott műtéteket a 14 éven aluli lányok számára, mert lehetséges, hogy a beavatkozás orvosilag valóban indokolt. Az orvosoknak azonban a 18 éven aluli lányok esetében rendkívül körültekintőnek kell lenniük a nemi szerv korrekciós műtéteivel kapcsolatban.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.