Új jelenség: gyorsabban öregszünk, mint kellene

bőr öregedés ólom stressz sztárok ránc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatás szerint annyira egészségtelenül élünk, hogy harmincéves korunkra fizikai állapotunk pont olyan, mint szüleinké volt 45 évesen. A hírességek sem kivételek ez alól - sokan közülük még dohányzással vagy alkohollal is súlyosbítják a helyzetet.

Túl kövérek vagyunk, és túl hamar öregednek a sejtjeink

Rossz egészségi állapotunk miatt a magas vérnyomásra, elhízásra és a cukorbetegségre is nagyobb arányban számíthatunk, mint az előző generációk. A helyzet annyira rossz, hogy tizenöt évvel öregebbnek tűnünk, mint szüleink vagy nagyszüleink voltak ugyanennyi idősen, s a túlsúly sem várat már magára idős korunkig. A fizikai aktivitás hiánya lenne mindezért a felelős, vagy a túl korán elkezdett dohányzás és alkoholfogyasztás, esetleg a környezetszennyezés?

Ólom és vegyszerek - no meg a stressz

A felsoroltak mellett a stressz is felelőssé tehető a korai öregedésért: a kutatások összefüggést találtak ugyanis a szorongás és a genetikai anyagot a károsodástól védő, a kromoszómák végeit lezáró telomerek rövidülése között - minél rövidebbek ezek a telomerek, annál nagyobb az esély az öregedés testi és szellemi tüneteinek korai megjelenésére. A pszichológiai stressz ezen formája egyértelműen az egyik olyan tényező, mely gyorsítja a telomerek rövidülését - ámbár a kutatók hangsúlyozták, elképzelhető az is, hogy a rövidebb telomerekkel élők egyszerűen fogékonyabbak a stresszre. Az ólom és az öregedés kapcsolata is valós: miközben a kilencvenes években főként a gyermekek agyának károsítása miatt tiltották be az ólmozott benzin forgalmazását, két amerikai vizsgálat is megerősítette a veszélyes fém korai öregedést elősegítő hatását - minél magasabb valakiben a fém mennyisége, annál erősebben mutatkoznak a gondolkodási, tanulási nehézségek vagy az emlékezés problémái, és a súlyos ólomfelhalmozódással élők akár hat évvel is öregebbek lehetnek valós koruknál. A szakemberek szerint egyébként hasonló hatása lehet a szervezetben szintén felhalmozódó higanynak és egyes rovarirtó szereknek is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Sztárok, akik idősebbnek tűnnek a koruknál

Szinte közhelyszerűen ismételgetjük, hogy a mai fiatalok mennyivel hamarabb érnek, de a jelenség ettől még nagyon is valós: már tizenkét éves lányok is négy-öt évvel idősebbnek tűnhetnek, hamarabb kezdődik a ciklusuk, fejlődik a mellük, és igen hamar festik magukat, ezzel tovább öregítve arcukat. Mivel jóval korábban kezdik nagy kanállal enni az életet, 16-18 évesen sokan huszonéves, fáradt felnőtteknek tűnnek: Lindsay Lohan és húga a legjobb példa arra, fiatal kora ellenére mennyire kiélt lehet valaki.

A Lohan lányok

A féktelen életet élő, depressziós, drogozó, túl sok alkoholt fogyasztó és dohányzó sztár arcán nyoma sincs a korábbi bájnak, s jóval öregebbnek tűnik 26 événél. Húgára ez fokozottan igaz: a mára 20 évessé érő, modellkedő Aliana Lohan már négy-öt éve ugyanennyinek néz ki, sőt: mióta lefogyott, egyre rémisztőbben fest.

Forrás: www.facebook.com/Lohan Ali, AFP
Forrás: www.facebook.com/Lohan Ali, AFP

Még két koravén fiatal: Selena Gomez és Miley Cyrus

A tiniként reflektorfénybe kerülő Miley még csak 21 éves, de minden erejével feledtetni igyekszik a Hannah Montana sorozatbéli édes énjét: mostanában rövid, szőke hajjal, zenei pályán igyekszik boldogulni, s eközben egyre idősebbnek tűnik. Lehet, hogy csak túl korán csöppent a sztárok világába, mindenesetre külseje alapján azt is elhinnénk, ha harmincnak adná ki magát. Fokozottan igaz ez a másik tinibálványra, Selena Gomezre, aki már a kölyökképű Justin Bieber oldalán is tíz évvel idősebbnek tűnt - jó kérdés, hogy ha már 21 évesen felnőtt dívaként viselkedik és öltözik, mit talál majd ki tíz év múlva.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Lisa Kudrow már nem hasonlít a csintalan Phoebe-re

Az 1963-ban született színésznő, a Jóbarátok dilis Phoebe-je sokáig kortalannak tűnt, s eltekintve kamaszkorában végzett orrműtétjétől, plasztikai beavatkozások nyomai sem látszanak az arcán. Az idő nyomai mostanra viszont igen: bár még mindig irigylésre méltó alakja van, smink nélkül kifejezetten idősnek tűnik - pedig 1997-ben még beválasztották az 50 legszebb ember közé.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Linda Hamilton olyan ráncos, mint egy hetvenéves öregasszony

Hol van már a Terminátor 2 dögös, barna főszereplője, a mostanra 56 évessé érett színésznő, aki valamikor James Cameron rendező felesége volt? A 2008-as fotókon már elég ijesztően festett: arca csupa ránc, kilói is felszaporodtak, egyszerű frizurája pedig még ront is egy kicsit az összképen.

AFP
AFP

Az 55 éves Melanie Griffith bájos szőkeségből ráncos plasztikszörny lett

Melanie az ígéretes hollywoodi színésznők közé tartozott, miután nagy sikereket ért el A dolgozó lány című filmben nyújtott alakításával. A szőkeség a Hárman párban forgatásán ismerkedett meg Antonio Banderasszal, akivel 1996-ban össze is házasodtak. Miután a színésznőt kezdte mellőzni Hollywood, a plasztikai műtétekbe menekült. Ma a hús-vér szőkeségből már csak egy aszott, sovány, ráncos plasztikanyuka maradt, akit egyelőre még nem hagyott el a férje, bár mostanában sokat pletykáltak a különválásukról.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Smink nélkül szinte felismerhetetlen Brooke Shields

Brooke Shields fiatalon a világ egyik legszebb színésznője volt, mára azonban sokat veszített a fényéből. A negyvenhét éves színésznőt 2012 novemberében smink nélkül fotózták, alig lehetett ráismerni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Elhasználódott, nyúzott arcú öregasszony lett a szupermodell

2013-ban egy februári reggelen kutyasétáltatásra indult egy igencsak fáradt arcú nő a kertvárosban. Azonban azt álmunkban se gondoltuk volna, hogy ő az egykori szupermodell, Janice Dickinson. A letűnt szépség nemcsak simán bal lábbal kelt föl, vagy épp nem aludta ki magát, hanem tönkretette a sok plasztikázás. És sajnos nem Janice az egyetlen, aki káprázatos szépségét éppen azzal rontotta el, hogy nem akart megöregedni...


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.