Kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás

HPV kiterjesztés pneumococcus kötelező oltás Egészségügyi Minisztérium méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a HPV elleni vakcina pedig kötelezően ajánlandó lesz - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke.

A pneuomococcus baktérium elleni oltással középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Beneda Attila szerint az eddig az ajánlott kategóriába tartozó oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta. A szakmai tapasztatok indokolták, hogy ezt az oltást is vegyék fel a kötelezőek sorába - tette hozzá.

Thinkstock
Thinkstock

A HPV-vírus elleni védőoltást már számos uniós országban beemelték a kötelező oltási rendbe. Magyarországon az oltásokat általában magánorvosi rendelés során, illetve fiatal lányoknak a kampányszerű méhnyakszűrési folyamatban, iskolai keretek között lehet felvenni. Hazánkban százezer nőből most nyolcnál regisztrálnak méhnyakrák okozta halálozást, míg az északi országokban ugyanennyi nőre vetítve csupán egynél.

Fájdalomcsillapító helyett hallgass Madonnát!http://www.life.hu/gyogyulj/20131027-a-zene-segithet-lekuzdeni-a-fajdalmat.htmlCipőallergiája miatt 20 éve nincs állásahttp://www.life.hu/gyogyulj/20131025-tracy-kenny-brit-no-cipoallergiaja-miatt-20-eve-nincs-allasa.htmlPikali Gerda daganata miatt évente kontrollra járhttp://www.life.hu/gyogyulj/20131027-pikali-gerda-rakos-volt-es-meggyogyult.htmlEgy rákkal küzdő nő bakancslistájahttp://www.life.hu/gyogyulj/20131024-bakancslista-avagy-50-dolog-amit-egy-rakkal-kuzdo-no-meg.htmlPartidrogot tettek Tibi bácsi italábahttp://www.life.hu/gyogyulj/20131026-mazs-esete-kapcsan-meselte-el-devenyi-tibor-dj-hogy-neki.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.