Gügyögj, gagyogj, karattyolj a gyerekhez!

Forrás: Thinkstock -
kisbaba beszédfejlődés pszichológia gügyögés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amióta tudatos módon figyeli az ember a gyermekek növekedését, kérdés, hogy mivel fejlesztheti jobban a beszédfejlődést? Tényleg tilos a gyügyögés? Vagy épp ellenkezőleg, a gügyögő felnőttbeszéd csalogatja elő a szavakat? A Life.hu szakember segítségével járta körül a témát.

Amerikai szakemberek megállapították, hogy azok a szülők, akik sokat gügyögnek újszülött gyermekükhöz, hozzásegítik őket ahhoz, hogy minél előbb megtanuljanak beszélni. Vagyis az eddigi feltételezésekkel szemben a gügyögés nem viszi tévútra a babák beszédfejlődését, mi több, a gügyögő beszédstílus jobban fejleszti a gyerekek beszédértését és fejlődését, mint a rendes beszéd.

Forrás: Thinkstock

Az eddig is köztudott volt, hogy minél több élőbeszédet, minél több szót hall a baba, annál gyorsabb ütemben bővül a szókincse. Ez a vizsgálat azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a korai nyelvtanulás szempontjából nem a szavak minősége, a helyesen ejtés a legfontosabb, hanem a beszédstílus, illetve az a környezet, ahol a beszéd elhangzik.

Társas gagyogás?

A Washington Egyetem és a Connecticut Egyetem kutatói több ezer, olyan harminc másodperces beszédtöredéket vizsgáltak meg, melyek szülők és csecsemőik között hangzottak el. Elsősorban azt figyelték, milyen arányban beszéltek a szülők normál hangon, illetve gügyögtek babanyelven. Az is fontos megfigyelési szempont volt, hogy az adott szöveg csak a szülő és a gyermek között hangzott-e el, vagy nagyobb társaságban zajlott a kommunikáció. A kutatásban résztvevő dr. Patricia Kuhl, a Washington Egyetem Tanulási és Agytudományi Intézetének munkatársa a kutatás végén egyértelműen kijelentette, hogy a gyerekek jövőbeni nyelvi fejlődéséhez legnagyobb mértékben azok a beszédrészletek járultak hozzá, melyek négyszemközt a szülő és a baba között hangzottak el, méghozzá nem normál hangsúlyozással, hanem babanyelven gügyögve. Minél jobban elnyújtotta a szülő a beszédében a magánhangzókat, és minél élesebb hangon beszélt, annál gyorsabb ütemben kezdtek a csecsemők gagyogni, ami a későbbi szóalkotások egyik fontos előzménye.

Gügyögés-mellény
A kísérlet során a szakemberek 26 családot kísértek figyelemmel, ahol az egyéves gyerekekre speciális mellényt adtak, mely négy napon át napi nyolc órában rögzítette a környezetükben elhangzott szavakat. A kutatók egy számítógépes program segítségével elemezték ki a felvett beszédeket az alapján, hogy az egyes szegmensekben kik beszéltek, hányan beszéltek, illetve, hogy aki beszélt, normál hangon vagy gügyögve beszélt-e. A gyerekek kétéves korában a szülőket megkérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, melyből kiderült, hány szót ismert addigra a gyermekük.

Háromszor nagyobb szókincs!
Az eredmények azt mutatták, hogy azok a csecsemők, akik korábban több gügyögést hallottak, adott időre sokkal több szót sajátítottak el- átlagosan 433-at, míg azok, akik rendes beszéd mellett fejlődtek, csupán 169-et, emellett az is sokat számított, hogy milyen környezetben hallották a beszédet a gyerekek, négyszemközt a szülővel, vagy nagyobb társaságban. A kutatásban szintén részt vevő Nairan Rammrez-Esparza, a Connecticut Egyetem pszichológus docense elmondta, hogy számos szülő teljesen magától értetődően beszél babanyelven a gyermekéhez anélkül, hogy eközben tisztában lenne azzal, milyen nagy előnnyel jár ez a kicsik számára, mások viszont csendesebbek, és nem sokat beszélnek a gyerekükhöz sem, így számukra fontos lehet tudatosítani, hogy minél többet beszélnek a csecsemőikhez, annak később annál gazdagabb szókincse és fejlettebb beszédkészsége lesz.

Forrás: Thinkstock

Tényleg a gügyögés segít?

A Life.hu szakértője, Gazdag Enikő pszichológus segítségével próbáltuk értelmezni a meglepő kutatási eredményt.
„Ez utóbbi megfigyelés lehet a kulcs a babák beszédfejlődéséhez, vagyis a beszéd mennyisége. Lehet, hogy ez a legfontosabb és ez visz közelebb az igazsághoz, hogy a szülő adott perióduson belül (például egy nap során) átlagosan mennyit beszél gyermekéhez. Valószínűsíthető ugyanis, hogy azok a szülők, akik gagyognak gyermekükhöz, azok számára a verbális kommunikáció érzelmeik kifejezésében egy rendkívül fontos csatorna. Vagyis „folyton", szinte megállás nélkül beszélnek, gagyognak gyermekükhöz. A szavakkal is cirógatják, becézik, szeretgetik a kicsiket, és nagy valószínűséggel folytonosan szavakkal kommentálnak mindent, ami a kicsivel éppen történik. Legyen az etetés, öltöztetés, játék vagy altatás, a baba szinte fürdik a hangokban. A gügyögő szülő feltételezhetően sokkal többet beszél (gügyög) a babához, mint azok a szülők, akik a verbális kommunikációban visszafogottabbak, csendesebbek, vagyis szótlanabbak. Ez a tény: az áradó kommunikáció, önmagában intenzívebb beszédfejlődést eredményezhet a gyermekeknél.
Másrészt a gügyögés - ahogy a kutatás is említi, minél elnyújtottabb szavakkal operál, illetve minél több, magas hangon ejtett szó hangzik el a kicsinek célozva, annál eredményesebb. Ennek oka nagy valószínűség szerint az, hogy a gügyögő beszédstílus dinamikusabb, mint az átlagos kommunikáció. Szélsőséges és izgalmas kifejezéseket alkalmaz, dallamosabb, ritmusosabb és nem csak magával ragadja, de fenn is tartja a kicsik figyelmét. Ráadásul a gügyögő felnőtt arckifejezése is változatos , nagyon sokszor mókás, amely kifejezetten kedvére van az egyre több ingert igénylő csecsemőnek, továbbá a mozgékony (mozgásban lévő) arckifejezés interakcióra, utánzásra csábítja a piciket, akik számára a nyelvtanulás ebben a formában nem feladat, hanem derűs játék csupán."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.