Most megfigyelik azokat az állatokat, amelyek ettek a lépfenével fertőzött húsból.

Két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett a lépfenével fertőzött marhahúsból a debreceni állatkertben. Egy oroszlán elpusztult, a többi állatot megfigyelés alatt tartják - mondta a helyi állategészségügyi igazgatóság vezetője az MTI-nek. 

Az állatkert bejárataForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette: hétfőn egy leopárd is elpusztult az állatkertben, de annak nincs köze a lépfene fertőzéshez.
A hajdú-bihari Esztárról került a debreceni állatkertbe a lépfenével fertőzött szarvasmarha. A gazdaságban, amelyben csak ezt az egy marhát tartották, zárlatot rendeltek el, a sertések és a kutyák megelőző gyógykezelést kaptak. A nagy mennyiségű szálastakarmány fertőtlenítése pedig folyamatban van, várhatóan hétfőre fejeződik be.

A debreceni állatkertben hetven állatot kell vakcinázni, amelyek fogékonyak lehetnek a fertőzésre, és csak ha ezzel végeztek, utána fogadhat ismét látogatókat az intézmény. A fertőzött eledelt és mindent, ami érintkezhetett a fertőzött állattal, ártalmatlanítottak.

A lépfene emberről emberre, állatról állatra, állatról emberre nem terjed. Állatok csak fertőzött állat fogyasztásával kaphatják el, emberek pedig csak akkor, ha nem megfelelően készítik el az ételt vagy puszta kézzel boncolnak fertőzött állatot.