Lépfenében elpusztult egy oroszlán Debrecenben

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
bezárás oroszlán lépfene Debrecen pusztulás állatkert fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most megfigyelik azokat az állatokat, amelyek ettek a lépfenével fertőzött húsból.

Két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett a lépfenével fertőzött marhahúsból a debreceni állatkertben. Egy oroszlán elpusztult, a többi állatot megfigyelés alatt tartják - mondta a helyi állategészségügyi igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Az állatkert bejárata Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette: hétfőn egy leopárd is elpusztult az állatkertben, de annak nincs köze a lépfene fertőzéshez.
A hajdú-bihari Esztárról került a debreceni állatkertbe a lépfenével fertőzött szarvasmarha. A gazdaságban, amelyben csak ezt az egy marhát tartották, zárlatot rendeltek el, a sertések és a kutyák megelőző gyógykezelést kaptak. A nagy mennyiségű szálastakarmány fertőtlenítése pedig folyamatban van, várhatóan hétfőre fejeződik be.

A debreceni állatkertben hetven állatot kell vakcinázni, amelyek fogékonyak lehetnek a fertőzésre, és csak ha ezzel végeztek, utána fogadhat ismét látogatókat az intézmény. A fertőzött eledelt és mindent, ami érintkezhetett a fertőzött állattal, ártalmatlanítottak.

A lépfene emberről emberre, állatról állatra, állatról emberre nem terjed. Állatok csak fertőzött állat fogyasztásával kaphatják el, emberek pedig csak akkor, ha nem megfelelően készítik el az ételt vagy puszta kézzel boncolnak fertőzött állatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.