Legutóbb az Országos Mentőszolgálat védekezési tippjeit osztottuk meg veletek, most további tanácsokat szedtünk össze, amelyek segítenek megelőzni a meleg idő beálltával járó allergiás tüneteket.

 

Napjainkban ritkaságszámba megy az olyan család, ahol nincs legalább egy allergiás, ezért utánajártunk, mi okozza, és hogyan előzhetjük meg ezt a kellemetlen betegséget. Az allergiás betegség azt jelenti, hogy a szervezet túlérzékennyé válik az idegen anyagokkal szemben, és bizonyos szerveiben emiatt gyulladás következik be. A megelőzésben fontos szerepet játszik környezetünk tisztasága és immunrendszerünk megerősítése.

Forrás: Lifestyle Communications

Óvintézkedések allergia ellen:

Szedj multivitaminokat, amelyek erősítik a szervezeted védekező mechanizmusát!
A lakás összes szobáját késő este vagy hajnalban alaposan szellőztesd ki!
Már kora tavasszal szereltess az autódba speciális pollenszűrőt, amit évente vagy 15.000 kilométerenként kell cserélni!
Az átlagosnál gyakrabban moss kezet, arcot és hajat!

Mit tehetünk a poratka ellen?

A poratkák sajnos szinte az összes háztartásban fellelhetők. Ezek az alattomos élőlények megannyi panasz okozói, mégis méltatlanul keveset beszélünk róluk! Kedvenc búvóhelyeik közé tartoznak a szőnyegek, ágyneműk, plüssállatok, függönyök és kárpitok. Rendszeres takarítással, mosással és porszívózással némileg védekezhetünk ellenük, de utóbbi csak akkor használ valamit, ha a porszívónk rendelkezik ún. HEPA szűrővel. Az ágyneműt lehetőség szerint hetente mossuk, méghozzá minél magasabb hőmérsékleten (min. 60 fokon).

Megelőző kezeléssel is felkészülhetünk az allergiás időszakra:

„Allergia esetén hiposzenzibilizálást tudunk alkalmazni, ami azt jelenti, hogy nyelv alatti cseppekkel stimuláljuk a beteg szervezetét hozzászoktatva ahhoz az allergénhez, amivel szemben túlérzékennyé vált. A hiposzenzibilitás révén kialakul egy védettség, így az allergiás tünetek csökkennek" - magyarázta dr. Medveczki Zoltán fül-orr-gégész szakértő.