betegség megelőzés csuklás egészség kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs olyan ember, aki még ne tapasztalta volna a csuklást, mely túlzás nélkül a legváratlanabb helyzetekben is jelentkezhet és nem tudni, meddig tart. Ismerünk bevált módszereket, melyek segítenek az elűzésében, de azt talán már kevesen tudják, hogy milyen komoly betegségeket idézhet elő ez a jelenség, vagy hogy milyen népi hiedelmek kapcsolódnak hozzá.

A rekeszizom önkéntelen összerándulását nevezzük csuklásnak, mely rendszerint pár perc alatt néhányszor ismétlődik meg. Kísérője egy jellegzetes hang, melyet az okoz, hogy a tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől a gégefedő lezárul. A jelenség kellemetlen, bár néhány szituációban akár még viccesnek is hathat, persze csak akkor, ha nem te vagy az áldozat. A kiváltó okok között szerepel, ha valaki gyorsan eszik vagy iszik valamit, túl sok alkoholt fogyaszt, esetleg hevesen sír, nevet vagy köhög.
Funkciója egyébként egy magyarázat szerint az, hogy a gégefedőbe szorult ételt kimozdítsa. A csuklástól a gégefedő összehúzódik, ami vákuumot kelt a mellüregben, és az így létrejövő nyomáskülönbség rásegít a perisztaltikára. Egy másik magyarázat, hogy a csuklás funkciója a légzőrendszer születés előtti tornáztatása, netán a magzatvíznek a tüdőkön kívül tartása lenne. Ez a megállapítás azokból a megfigyelésekből született, melyeket ultrahanggal végeztek és megfigyelték, hogy már a magzat is csuklik az anyaméhben. Egy harmadlagos elmélet szerint ez a kopoltyúval és tüdővel is rendelkező őseinktől ránk maradt reflex.

Forrás: Thinkstock

Súlyos betegségek tünete lehet

Azt talán már kevesen tudják, hogy a csuklás súlyos betegségeket is jelezhet, persze nem az időnként felbukkanó, néhány percig tartó fajtára gondolunk. Azoknak érdemes egy komolyabb kivizsgálásra rászánniuk magukat, akiknél a csuklás makacs, gyakran visszatérő jelenség, huzamosabb ideig tart, akár napokig, ezzel nem hagyva a beteget aludni. Ez ritkán ugyan, de előre jelezhet tüdő- vagy szívburokgyulladást, májmegnagyobbodást is. Előfordulhat, hogy a légzőrendszert agytumor vagy szélütés ingerli. Az American Cancer Society szaklap szerint, a kemoterápiával kezelt betegek 30 százalékánál is fellép a csuklás mint kísérő jelenség.

Megszüntethető?

Minden háztartásban, baráti körben van legalább három olyan módszer, melyet felajánlanak neked, ha elkezdesz csuklani.

Talán a legnépszerűbb ezek közül a "Tartsd vissza a levegőt!”. E módszer hatékonyságát egyébként tudományos módszerekkel is igazolták és ha egy mély lélegzet után bent tartod a levegőt, míg húszig elszámolsz, akkor nagy valószínűséggel megszűnik a kellemetlenség. Ez segít megemelni a vér szén-dioxidszintjét, ezzel orvosolva a problémát.

Egy másik, szintén sokak által ismert ellenszer a citromlé. Egy kanál citromlé, mint egy adag hirtelen savanyú inger, segít megszabadulni a váratlan kellemetlenségtől.

A víz szintén egy közismert ellenszer, általában azt szokták mondani, hogy kilenc kis korty víz segít búcsút inteni a csuklásnak, de a számnak nincs jelentősége. Az is segít, ha szívószállal iszod, vagy ha egy jégkockát szopogatsz, hiszen a lényeg, hogy egyenletes mozgásra kényszerítsd a rekeszizmod.

Ha egyedül vagy és nem figyel senki, akkor a nyelvnyújtogatás is beválhat, ami persze elsőre viccesnek tűnhet, de ez az énekesek és színészek egyik kedvelt módszere ez, a mozdulat stimulálja a nyílást a hangszalagok között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.