Az ebolából meggyógyultak, de megvakultak - íme, a posztebola-szindróma

Forrás: Thinkstock -
betegség egészségügyi hatások ebola egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyanítható volt, hogy az ebolából felgyógyult emberek egészsége soha nem lesz olyan, mint a fertőzés előtt. Ahhoz túl nagy volt a megpróbáltatás, és ha a fizikai állapot valamelyest stabilizálódott is, a vírus rombolása életre szóló károkat okozott a szervezetben.

Az MTI információi alapján a fertőzésből felépült emberek körülbelül fele számol be súlyos egészségromlásról.

Teljes vakság, átírt hormonok

A leggyakoribbak a szem betegségei - a 29 éves Romeo Doe-t például novemberben engedték ki a libériai főváros, Monrovia egyik ebolaközpontjából. A fiatalember a fertőzés lezajlása óta nyomást érez a szemében, ami a látását is befolyásolja. Van, aki a látását is elveszítette. Gyakoriak az izületi megbetegedések, a haj elvesztése, és a memóriaproblémák is. Más emlékezetkieséssel küzd. A túlélő nők egy részénél a hormonháztartást írta át az ebola, a nők menstruációs gondokkal küszködnek.

Forrás: Thinkstock

Dan Kelly ebolakutató véleménye szerint nagyon nehéz eldönteni, hogy egy-egy páciensnél mi tartozik a régi (eredetileg is meglévő) és az ebola okozta tünetek közé, hiszen a hiányos egészségügyi nyilvámtartások ezt nem segítik elő. Ami biztos, hogy az ebolavírus akár végzetesen próbára tette a betegek immunrendszerét és elősegíthette más betegségek kialakulását, vagy lappangó betegségek fellobbanását.

Szétrombolt életek

Bár nem taglalták hosszasan a fertőzés lelki hatásait, szinte biztos, hogy a súlyos ebolafertőzés, a rosszullétek és a halállal való küzdelem próbára tette a betegek mentális egészségét is. Pánikrohamok, szorongásos tünetek jelentkeznek a túlélőknél.

Forrás: Thinkstock

Ám nem csak a saját fertőzéssel való küzdelem viselte meg az embereket, hiszen a legtöbb beteg közvetlen hozzátartozókat is elveszíthetett, vagy barátokat, szomszédokat, munkatársakat. Vagyis a betegség a teljes életét, emberi, szociális kapcsolatrendszerét átírta a túlélőknek és tovább növelte az egyébként is óriási bizonytalanságát a jellemzően nyomorult életkörülmények között tengődő embereknek.

"Az Ebola-hájp jó eszköz lesz Afrika megmentésére"

A Life.hu korábban interjút készített egy Afrikában, egészen pontosan Ghána fővárosában, Accrában élő magyar üzletemberrel, aki elmesélte, hogyan vélekednek a járványról a helyiek, és miképpen élik meg a vírus rohamos terjedését a kint élő magyarok. Írásunkért kattints ide!

Ahol dúl a nyomor

A Life.hu több alkalommal is hírt adott az ebolafertőzésről. Egyik cikkünk (Az ebola hatásos ellenszere a szappan?) éppen az ebolával fertőzött területeken élő, a fertőzésveszélynek közvetlenül kitett emberek helyzetével foglalkozott. Akkori cikkünkben Babai János újságíró szavait idéztük, aki azt mondta, hogy mindegy, Afrika melyik részén ütötte fel a fejét a járvány, az szoros összefüggésben van a nyomorgó emberek egészségügyi ismereteinek teljes hiányával, valamint azzal, ahogy a halálhoz, a halottakhoz viszonyulnak.

Forrás: Thinkstock

Egy másik cikkünk arra hívta fel a figyelmet, hogy gyerekek ezrei maradtak árván a járvány következtében.

Az ebolajárvánnyal leginkább sújtott nyugat-afrikai országokban, azaz Sierra Leonéban, Libériában és Guineában már több mint háromezer gyermek lett árva a terjedő fertőzés miatt.
A mindkét szülőjüket elvesztők valós száma a négyezret is elérheti, mert az elmúlt hetekben rosszabbodott a helyzet a térségben. Az áldozatok gyermekeit sokszor megbélyegzik, a rokonok is félnek őket magukhoz venni, mert attól tartanak, hogy a kór rájuk is átterjedt. A pánik fokozódásával sok családból eltávolították a korábban árvaként már befogadott rokon gyermekeket. Az UNICEF folyamatosan azon dolgozik, hogy az árvákat fogadni tudó központokat hozzon létre a térségben.

Az ENSZ szerint a tavaly februárban kezdődött nyugat-afrikai ebolajárvány túlélőinek száma 5-10 ezer között mozog.
Ben Neumann, az angliai Readingi Egyetem víruskutatója úgy véli, a súlyos helyzet pozitívuma, hogy most először lehetőség nyílt az ebola mentén nagy számú túlélőn tanulmányozni az utóhatásokat.

Mi lesz a gyerekekkel? Nyugat-Afrikában 3 ezren maradtak árván az Ebola miatthttp://www.life.hu/drlife/20141018-az-ebola-miatt-nyugat-afrikaban-mar-tobb-mint-3-ezer-gyerek-maradt-arvan.htmlAz Ebola-járvánnyal leginkább sújtott nyugat-afrikai országokban, azaz Sierra Leonéban, Libériában és Guineában már több mint háromezer gyermek lett árva a terjedő fertőzés miatt.Dr. Life--Az Ebola tovább szedi áldozatait, Amerika retteghttp://www.life.hu/drlife/20141010-sylvia-burwell-amerikai-egeszsegugyi-miniszter-elmondta-amerika-retteg-az-ebolatol-miutan-meghalt.html"Az ország fél, az emberek félnek ettől a betegségtől" - jelentette ki csütörtökön Sylvia Burwell egészségügyi miniszter, miután elhunyt az első Amerikában diagnosztizált ebolás beteg. Dr. Life--Ebola-gyanúval szállítottak kórházba egy diákot Budapesten http://www.life.hu/drlife/20140923-a-szent-laszlo-korhazba-szallitottak-egy-ebola-gyanus-nigeriai-diakot.htmlEbolafertőzés gyanújával szállítottak a Szent László Kórházba egy külföldi diákot - írja az Origo.hu.Dr. LifeMagyar szemmel: "Az Ebola-hájp jó eszköz lesz Afrika megmentésére"http://www.life.hu/drlife/20140903-ebola-nyugat-afrikaban-ghana-accra-panikkeltes-es-tudatlansag.htmlVálsághelyzet, kritikus állapotok, globális fenyegetés. Államok stabilitásának összeomlása, ENSZ-főtitkárhelyettes és persze a halottak száma. Ezen kifejezések nélkül aligha létezhet ma Ebolával kapcsolatos írás a legfőképpen külföldi forrásokra támaszkodó magyar sajtóban. Meglepő hát, pedig lehetséges, hogy a Life.hu exkluzív beszámolója az afrikai járványhelyzetről egyetlen szót sem tartalmaz a felsoroltak közül.Dr. Life--Papagájkór, nyúlpestis, Ebola - állatok által terjesztett betegségekhttp://www.life.hu/drlife/20140908-papagajkor-nyulpestis-ebola-allatok-altal-terjesztett-betegsegsek.htmlAz állatokkal való közös élettéren való osztozkodás - ha nem zsákmányszerzésről van szó - a legtöb esetben békés, ártalmatlan módon zajlik. Együtt élünk kutyával, macskával, nyulat dédelgetünk, papagájjal díszítjük otthonunkat és járjuk a természetet is. Különösen ősszel kedvelt program az erdőjárás, a mókusles a gyerekkel. Nem célunk a rémisztgetés, de valószínűleg kevés embernek jut eszébe, hogy a közös felület, a találkozás az állatokkal, hadviselés nélkül is komoly veszélyeket rejthet magában. Íme, három súlyos betegség, amit az állatok terjesztenek.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.