Orvosi műhiba tette tönkre egy portugál nő szexuális életét

Forrás: Thinkstock -
műhibaper szex műhiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy hetven éves portugál nő ügyében arra keresik a választ, hogy fontos-e a szex az 50 év feletti nők számára. A nő állítja, 20 évvel ezelőtt orvosi műhiba áldozata lett. 

A nő húsz évvel ezelőtt, ötvenéves korában orvosi műhiba áldozata lett: egy beavatkozás során átvágtak egy ideget, ami számos negatív következménnyel járt, köztük azzal, hogy a nő nem volt többé képes élvezni a szexet.

Forrás: Thinkstock

Csakhogy addig aktív nemi életet élt, férje viszont a műhiba után más nőkkel állt össze, ami még jobban tönkretette az életét. Szintén a műhiba miatt egy idő után pelenka viselésére kényszerült, ami ügyvédje szerint emberi méltóságában alázza meg.

Két évtizednyi jogi harc után 2014-ben egy lisszaboni bíróság 172 ezer euró kártérítést ítélt meg a nőnek. A kórház fellebbezett, a felső bíróság pedig 111 ezer euróra szállította le a kártérítés összegét – sokak szerint bicskanyitogató indoklással. A bíró ugyanis a következőket jelentette ki: „Ne feledjük, hogy a felperes már ötven év felett volt a műtét idején és két gyermeke volt. Vagyis olyan korban járt, amikor a szexualitás szerepe már nem olyan fontos, mint a fiataloknál.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.