Sebkezelési kisokos nyári karcolásokhoz, zúzódásokhoz

Forrás: Thinkstock -
seb ellátás betegség fertőtlenítés karcolás sebesülés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi vagyunk-e az egyetlenek, akik képesek akárhányszor megégetni magunkat a sütőből kivett tepsivel. Vagy elvágni a kezünket egy szimpla papírdarabbal. Az ember lánya persze nem futhat állandóan az orvoshoz, pedig a kisebb sérülések is igen kellemetlenek lehetnek, ráadásul lassabban is gyógyulnak, mint gondolnánk. Fontos tudni, hogy a helyes sebkezelés még a legkisebb sebek esetében is elengedhetetlen.

A minap egy különleges kutatás látott napvilágot, amely azért született meg, hogy kiderüljön, mik a leggyakoribb sérülések, és hogy a kutatók felmérjék a magyar sebkezelési szokásokat. Íme, az eredmények:

Forrás: Thinkstock

1.) A sebek szülőföldje

Kiderült, hogy a legveszélyesebb terep egy magyar háztartásban a konyha. Itt történnek legtöbbször apróbb balesetek, a válaszadók több mint fele sütés-főzés közben sérült meg. Vigyázni kell az éles késekkel és a forró tepsikkel, de a konzervek is okozhatnak kisebb sérüléseket.

2.) Bort iszik, vizet használ

Legtöbben vízzel öblítik le a sérülést, ez a legelterjedtebb sebkezelési módszer. A válaszadók egy része nem bízza a véletlenre, és belsőleg is fertőtlenít egy kis alkohollal. Jó hír viszont, hogy hazánkban 35% már kifejezetten sebfertőtlenítőt használ a sebeire.

9 helyzet, amikor csak az alkohol segít:

Az alkohol neve mára már szinte egybeforrt az alkoholizmussal és annak minden negatív felhangjával. Pedig a tényt, hogy az alkohol akár hasznos is lehet számunkra, nem lenne szabad figyelmen kívül hagynunk. Korábban összegyűjtöttük, amelyek azok a helyzetek, amikor biztosan számíthatunk a segítségére.

3.) "Ez most kicsit csípni fog"

Régen azt mondta a nagymamánk, hogy ha a fertőtlenítő nem csíp, akkor nem is gyógyít. A válaszadók közel 40%-a ma már fontosnak tartja, hogy a sebfertőtlenítő ne csípjen, a maradék 60% viszont vagy szereti a fájdalmat, vagy nem tudja, hogy már léteznek sebfertőtlenítők, amik nem csípnek.

4.) Bekötni vagy szabadon hagyni?

A válaszadók közel 90%-a csak akkor köti be a sebeit, ha muszáj, egyébként hagyja szabadon gyógyulni.

5.) Diktál a beteg, írja a doktor

A magyarok nem futnak minden apró-cseprő karcolással orvoshoz; a válaszadók csupán 2%-a keresi fel házi orvosát kisebb sérülés esetén.

Sebfertőtlenítés régen és most

Ragtapasz, fertőtlenítőszer, steril mull-lap, olló és gumikesztyű. Ezek kellettek régen egy apró seb teljes fertőtlenítéséhez, mára viszont a steril sebkezelés gyerekjáték. A sebfertőtlenítő spray-k a legpraktikusabbak, mert könnyű őket kezelni, nincsenek adagolási problémák sem, ráadásul biztosan nem kerül piszok a fertőtlenítőszerbe. Fújjuk a sebre, és hagyjuk hatni!

Forrás: Thinkstock

Jóddal, vagy anélkül?

Tegyük fel, hogy megvágtuk a kezünket, és gyorsan fertőtlenítjük a sebet. Ezek után jobb esetben csalánkiütés, rosszabb esetben akár anafilaxiás sokk is jelezheti, ha allergiások vagyunk a jódra. A hagyományos sebfertőtlenítők többségének egyik fő összetevője a jód, ami sokaknál vált ki allergiás reakciót. Válasszunk jódmentes sebfertőtlenítőt, így biztosra mehetünk.

Óvatosan a babaápoló szerekkel: 7 összetevő, amivel vigyázz!

Nagy bőrfelületen, hosszabb időn keresztül, rendszeresen alkalmazva a jódos fertőtlenítő szereket, azok képesek olyan mértékben átjutni az éretlen újszülött- és csecsemőbőrön, és a vérkeringésbe bekerülni, hogy a pajzsmirigy működésének a zavarát is előidézhetik. Hogy mire kell még figyelni, innen kiderül.

Ne tépjük fel a régi sebeket!

Egy apró sebnél is úgy érezzük, mintha egy örökkévalóságig tartana, míg meggyógyul, ráadásul hajlamosak vagyunk újra felszakítani a sebet egy figyelmetlen mozdulattal. Régen a sebkezelők nem tartalmaztak olyan összetevőket, amik elősegítik a sebgyógyulást.

Ma már ez a probléma is megoldódott, kaphatóak olyan speciális hatóanyaggal rendelkező sebfertőtlenítők, amik segítenek abban, hogy a sérülés rövidebb időn belül meggyógyuljon.

Egészségügyi kisokos nyaraláshoz:

Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás csak a szép pillanatok miatt legyen emlékezetes, nem árt alaposan felkészülni az egészségügyi veszélyekre sem. Bizonyos országokba ugyanis melegen ajánlott a biztosítás mellett védőoltásokkal, útipatikával és EEK kártyával érkezni. Minderről bővebben itt készítettünk egy összeállítást korábban.

Színt vált a sebkötés, ha baj van:

2010-ben ausztrál kutatók olyan "okos" kötést fejlesztettek ki, amely megváltoztatja a színét, amikor a seb állapota javul vagy romlik, így hatékonyabb kezeléshez vezethet olyan betegségeknél, mint a lábszárfekély. Hogy néz ki egy ilyen? Innen kiderül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.