Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi vagyunk-e az egyetlenek, akik képesek akárhányszor megégetni magunkat a sütőből kivett tepsivel. Vagy elvágni a kezünket egy szimpla papírdarabbal. Az ember lánya persze nem futhat állandóan az orvoshoz, pedig a kisebb sérülések is igen kellemetlenek lehetnek, ráadásul lassabban is gyógyulnak, mint gondolnánk. Fontos tudni, hogy a helyes sebkezelés még a legkisebb sebek esetében is elengedhetetlen.

A minap egy különleges kutatás látott napvilágot, amely azért született meg, hogy kiderüljön, mik a leggyakoribb sérülések, és hogy a kutatók felmérjék a magyar sebkezelési szokásokat. Íme, az eredmények:

Forrás: Thinkstock

1.) A sebek szülőföldje

Kiderült, hogy a legveszélyesebb terep egy magyar háztartásban a konyha. Itt történnek legtöbbször apróbb balesetek, a válaszadók több mint fele sütés-főzés közben sérült meg. Vigyázni kell az éles késekkel és a forró tepsikkel, de a konzervek is okozhatnak kisebb sérüléseket.

2.) Bort iszik, vizet használ

Legtöbben vízzel öblítik le a sérülést, ez a legelterjedtebb sebkezelési módszer. A válaszadók egy része nem bízza a véletlenre, és belsőleg is fertőtlenít egy kis alkohollal. Jó hír viszont, hogy hazánkban 35% már kifejezetten sebfertőtlenítőt használ a sebeire.

9 helyzet, amikor csak az alkohol segít:
Az alkohol neve mára már szinte egybeforrt az alkoholizmussal és annak minden negatív felhangjával. Pedig a tényt, hogy az alkohol akár hasznos is lehet számunkra, nem lenne szabad figyelmen kívül hagynunk. Korábban összegyűjtöttük, amelyek azok a helyzetek, amikor biztosan számíthatunk a segítségére.

3.) "Ez most kicsit csípni fog"

Régen azt mondta a nagymamánk, hogy ha a fertőtlenítő nem csíp, akkor nem is gyógyít. A válaszadók közel 40%-a ma már fontosnak tartja, hogy a sebfertőtlenítő ne csípjen, a maradék 60% viszont vagy szereti a fájdalmat, vagy nem tudja, hogy már léteznek sebfertőtlenítők, amik nem csípnek.

4.) Bekötni vagy szabadon hagyni?

A válaszadók közel 90%-a csak akkor köti be a sebeit, ha muszáj, egyébként hagyja szabadon gyógyulni.

5.) Diktál a beteg, írja a doktor

A magyarok nem futnak minden apró-cseprő karcolással orvoshoz; a válaszadók csupán 2%-a keresi fel házi orvosát kisebb sérülés esetén.

Sebfertőtlenítés régen és most

Ragtapasz, fertőtlenítőszer, steril mull-lap, olló és gumikesztyű. Ezek kellettek régen egy apró seb teljes fertőtlenítéséhez, mára viszont a steril sebkezelés gyerekjáték. A sebfertőtlenítő spray-k a legpraktikusabbak, mert könnyű őket kezelni, nincsenek adagolási problémák sem, ráadásul biztosan nem kerül piszok a fertőtlenítőszerbe. Fújjuk a sebre, és hagyjuk hatni!

Forrás: Thinkstock

Jóddal, vagy anélkül?

Tegyük fel, hogy megvágtuk a kezünket, és gyorsan fertőtlenítjük a sebet. Ezek után jobb esetben csalánkiütés, rosszabb esetben akár anafilaxiás sokk is jelezheti, ha allergiások vagyunk a jódra. A hagyományos sebfertőtlenítők többségének egyik fő összetevője a jód, ami sokaknál vált ki allergiás reakciót. Válasszunk jódmentes sebfertőtlenítőt, így biztosra mehetünk.

Óvatosan a babaápoló szerekkel: 7 összetevő, amivel vigyázz!
Nagy bőrfelületen, hosszabb időn keresztül, rendszeresen alkalmazva a jódos fertőtlenítő szereket, azok képesek olyan mértékben átjutni az éretlen újszülött- és csecsemőbőrön, és a vérkeringésbe bekerülni, hogy a pajzsmirigy működésének a zavarát is előidézhetik. Hogy mire kell még figyelni, innen kiderül.

Ne tépjük fel a régi sebeket!

Egy apró sebnél is úgy érezzük, mintha egy örökkévalóságig tartana, míg meggyógyul, ráadásul hajlamosak vagyunk újra felszakítani a sebet egy figyelmetlen mozdulattal. Régen a sebkezelők nem tartalmaztak olyan összetevőket, amik elősegítik a sebgyógyulást.

Ma már ez a probléma is megoldódott, kaphatóak olyan speciális hatóanyaggal rendelkező sebfertőtlenítők, amik segítenek abban, hogy a sérülés rövidebb időn belül meggyógyuljon.

Egészségügyi kisokos nyaraláshoz:
Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás csak a szép pillanatok miatt legyen emlékezetes, nem árt alaposan felkészülni az egészségügyi veszélyekre sem. Bizonyos országokba ugyanis melegen ajánlott a biztosítás mellett védőoltásokkal, útipatikával és EEK kártyával érkezni. Minderről bővebben itt készítettünk egy összeállítást korábban.
Színt vált a sebkötés, ha baj van:
2010-ben ausztrál kutatók olyan "okos" kötést fejlesztettek ki, amely megváltoztatja a színét, amikor a seb állapota javul vagy romlik, így hatékonyabb kezeléshez vezethet olyan betegségeknél, mint a lábszárfekély. Hogy néz ki egy ilyen? Innen kiderül.