Szakértők szerint összefüggés mutatható ki a napciklus és az ízületi gyulladás között, és ez a kapcsolat több mint puszta véletlen.

Az új kutatás szerint a 11 éves napciklus alatt kialakuló fokozott geomágneses aktivitás egybeesik a reumatoid arthritisz (RA) és az óriássejtes arteritisz (GCA) nevű keringési zavar új eseteinek megjelenésével. Bár a tanulmány szerzői nem állítják, hogy ok-okozati összefüggésről lenne szó, úgy vélik, hogy a geomágneses aktivitás csökkentheti az immunrendszer működését serkentő melatonin termelését.

A kutatás vezetője, Dr. Simon Wing, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa szerint a kapcsolat feltárása preventív intézkedésekhez vezethet a jövőben, például a betegségekre hajlamos személyeket alacsonyabb geomágneses aktivitású területekre lehet átköltöztetni.

Forrás: AFP

A kutatóknak először az tűnt fel, hogy a rochesteri Mayo Klinika adatai arra utaltak, hogy az RA és GCA esetek egy körülbelül 10 éves ciklust követnek. Dr. Wing elmondta, azért keltette fel az érdeklődését a jelenség, mert a természetben csak kevés dolog követ 10-11 éves periodicitást, és ezek közé tartozik a napciklus is.

A BMJ Open szakfolyóiratban közzétett kutatásuk aztán kimutatta, hogy az RA és GCA esetek megnövekedett előfordulása összefüggésben áll a Nap geomágneses aktivitásának ciklusával. A kutatók a betegségek és a geomágneses aktivitás, valamint az extrém ultraibolya sugárzás közötti összefüggését több mint öt évtized adatai alapján elemezték. Dr. Eric Matteson, a Mayo Klinika reumatológiai osztályának vezetője, és a tanulmány társszerzője azt is hozzátette, hogy az eredmények több mint véletlenszerű összefüggést mutattak, ráadásul azokkal a korábbi kutatásokkal is egybecsengenek, amelyek a reumatoid arthritiszes esetek földrajzi eloszlásáról készültek az Egyesült Államokban.