A zene segít a műtétek utáni felépülésben és csökkenti a fájdalmat - mutatták ki brit tudósok.

Az operáció előtti, alatti vagy utáni zenehallgatás mérsékli a beteg fájdalmát, enyhíti szorongását és csökkenti a fájdalomcsillapítók iránti igényét - derült ki a 72 korábbi hasonló vizsgálatot összegző, összesen mintegy 7 ezer páciens visszajelzése alapján készített elemzésből. 

A kép illusztrációForrás: Getty Images/Wavebreak Media/Wavebreakmedia Ltd

A The Lancet című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók azt is kimutatták, hogy a hatás még kedvezőbb, ha a beteg maga választhatja ki, milyen zenét szeretne hallgatni.

Bár a zenehallgatás mindig pozitív eredményeket hozott, a műtét előtti zene esetében valamivel nagyobb hatást mutattak ki, mint az operáció alattinál vagy utáninál. Még öntudatlan betegeknél is feljegyeztek pozitív hatást.

A kutatás egyik vezetője többek között az eljárás biztonságosságát és olcsóságát emelte ki, és úgy vélte, a zenehallgatást minden műtéten áteső ember számára lehetővé kellene tenni. „Egy hasonló hatásokat mutató gyógyszer jelentős sikereket érne el a piacon” - írta a tanulmányban egy másik tudós.

A tanulmány szerzői most az eljárás kísérleti bevezetését tervezik a Londoni Királyi Kórházban császármetszésen és méhtükrözésen áteső nők számára. A résztvevők leadják lejátszási listájukat egy tetszőleges eszközön, amelyet aztán összekötnek a beépített hangszórókkal ellátott párnával.

Mint a kutatók megjegyzik, először 1914-ből találtak dokumentált esetet a zene ilyen célú kísérleti használatára.