Sérült spermák, görcsös ujjak? 7 egészségi tünet, amit a túl sok netezés okoz

Forrás: Youtube -
laptop egészség telefon internet okostelefon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hallottál már a fantomrezgésről? Pedig téged is érintett már életed során legalább egyszer. Ez csak egyik azoknak az egészségi dolognak, amiket a túlzott telefon-, laptop- és internetfüggőség vált ki.

1. „Kiber betegség”

Az úgynevezett cyberhondria olyan „digitális mozgásszervi betegség”, amelynek során fejfájás, kába érzések alakulhatnak ki, amennyiben valaki egyfolytában az okostelefonján lóg. A Harvard Medical School professzora, Steve Rauch szenzorokkal vizsgálta, hogy mi zajlik az okostelefont használók fejében. „Nem csak az egyensúlyérzékük változott meg, de az érzékeik is”– mondta. Ráadásul a migrénre is fogékonyabbak lettek.

Forrás: Tumblr

2. Görcsös ujjak

Nem ritka jelenség, hogy annyira sokat nyomod a telefonodat vagy a géped billentyűzetét, hogy utána szabályosan görcsbe áll az ujjad. Ha gyakran fordul elő, figyelj rá oda, mert a folyamatos motoros aktivitás fájdalmat okozhat az inaknak és az izmoknak.

Forrás: Tumblr

3. Megerőltetett szemek

Minden olyan tevékenység, aminél a szemedet használod, az fáradt, fájó, száraz szemhez vezet és fejfájást okoz előbb-utóbb, ami csökkenti a teljesítőképességet is.

4. Megtört nyak

A kézhez hasonlóan a folyamatos lefele nézéstől kellemetlen érzés alakulhat ki a nyakban és a gerincben.

Forrás: Youtube

5. Fantomrezgések

Egy 2012-es tanulmány szerint a megkérdezett főiskolai hallgatók 90 százaléka tapasztalt már fantomrezgést. Ez az a jelenség, amelynek során azt hisszük, hogy a telefon vibrál a zsebünkben, pedig valójában nem vagy nincs is ott. A szakértők szerint ez egyfajta kényszeres viselkedés, amely szorongásra is utalhat. “Tíz évvel ezelőtt ha viszketett volna a combom, odanyúlok a farmerem zsebéhez és megvakarom, mert valószínűleg egy kis viszketés, amit a neuronkisülés okozott” - mondta Dr. Larry Rosen pszichológus a jelenségről.

Forrás: Youtube

6. Sérült spermák

Egy tanulmány szerint az ölben tartott laptopok hője károsíthatja a spermákat.

Forrás: Tumblr

7. Túlevés

Nem direkt hatása, de szintén együtt jár a virtuális világgal ez a jelenség. Kutatások szerint ha ételfotókat vagy arra utaló képeket látunk, az ösztönöz minket arra, hogy együnk. Tehát ha éppen diétázunk érdemes elkerülni az ínycsiklandó képeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.