Megdőlt a sztereotípia: A szőke nők IQ-ja magasabb

Forrás: Thinkstock -
IQ sztereotípia inteligencia szőke
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Viccek állandó szereplői a szőke nők, akiknek általában az értelmi képességeikből csinálnak poént. Elterjedt nézet, hogy a világos hajszínű hölgyek kevésbé intelligensek, ám most a tudomány cáfolta ezt a sztereotípiát.

Összesen 11 ezer szőke hölgy IQ-tesztjének eredményét vetették össze fekete, barna és vörös hajú nők IQ-tesztjének értékeivel az Ohio Állami Egyetem kutatói. A végeredmény pedig igen meglepő lett.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A szőke nők IQ-értékének átlaga nem alacsonyabb, hanem éppen ellenkezőleg, magasabb a többiekénél, bár nem lehet komoly eltérésekről beszélni - írja az Independent nyomán az Origo. A tanulmány egyik szerzője, Jay Zagorsky szerint számos szőke embert sértenek meg, ezért fontosak az ilyen kutatások. A tudományosan alátámasztott eredményekkel gátat lehet szabni ezeknek a káros nézeteknek.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A torzító hatás kizárása végett a tanulmányban csak egyetlen etnikumot vizsgáltak. A kutató szerint a szőke, fehér bőrszínű nők átlagos IQ-eredménye 103,2 pont. Ez valamennyivel magasabb, mint ugyanazon etnikumba tartozó barnák (102,7 pont), vörösek (101,2 pont) és feketék (100,5 pont) értékei. Zagorsky természetesen elmondta, hogy nem lehet azt állítani, hogy a szőke emberek okosabbak lennének az átlagnál, de az egyértelmű, hogy nem butábbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.