A magyar kórházakban mostantól törzskönyv nélküli, kísérleti gyógyszereket is kipróbálhatnak súlyos betegeken - az erre vonatkozó szabályzat ugyanis megváltozott. 

Legfőképp a súlyos daganatos betegeknek adhat reményt, hogy mostantól a magyar kórházakban is hozzájuthatnak törzskönyv nélküli, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon túlesett orvosságokhoz - írja a Népszabadság. 

Képünk illusztrációForrás: Dreamstime

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban több mint tíz éve engedélyezték, hogy kivételes esetekben a súlyos daganatos és ritka betegségekben szenvedőket még nem törzskönyvezett gyógyszerekkel kezeljék, Magyarországon erre eddig nem volt lehetőség. Egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően azonban a napokban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján közölte, hogy milyen feltételekkel és kik juthatnak hozzá a kísérleti terápiákhoz. A szabályozás alapján ezekben a kezelésekben főként azok részesülhetnek, akiknek a kezelőorvosa azt kezdeményezi az OGYÉI-nél, és a terápia költségét a gyógyszergyártó fedezi - emelte ki a hvg.hu a Népszabadság cikke alapján. A terápia során felmerülő balesetekért a felelősséget a gyártó és a gyógyszerhatóság közösen viseli.