Változás jöhet a súlyos betegek kezelésében

Forrás: Dreamstime -
gyógyszer daganat páciens beteg kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar kórházakban mostantól törzskönyv nélküli, kísérleti gyógyszereket is kipróbálhatnak súlyos betegeken - az erre vonatkozó szabályzat ugyanis megváltozott. 

Legfőképp a súlyos daganatos betegeknek adhat reményt, hogy mostantól a magyar kórházakban is hozzájuthatnak törzskönyv nélküli, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon túlesett orvosságokhoz - írja a Népszabadság.

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban több mint tíz éve engedélyezték, hogy kivételes esetekben a súlyos daganatos és ritka betegségekben szenvedőket még nem törzskönyvezett gyógyszerekkel kezeljék, Magyarországon erre eddig nem volt lehetőség. Egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően azonban a napokban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján közölte, hogy milyen feltételekkel és kik juthatnak hozzá a kísérleti terápiákhoz. A szabályozás alapján ezekben a kezelésekben főként azok részesülhetnek, akiknek a kezelőorvosa azt kezdeményezi az OGYÉI-nél, és a terápia költségét a gyógyszergyártó fedezi - emelte ki a hvg.hu a Népszabadság cikke alapján. A terápia során felmerülő balesetekért a felelősséget a gyártó és a gyógyszerhatóság közösen viseli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.