Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek, akik császármetszéssel jöttek világra, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyos felnőttek, mint azok, akik természetes úton születnek. A magyar fitneszguru, Schobert Norbert szerint azonban az elhízás tekintetében jóval hangsúlyosabb az, hogy milyen életmódot folytat az illető.

Több esélyük van a felnőttkori elhízásra azoknak a babáknak, akik császármetszés útján születnek – ezt a következtetést vonták le a Harvard Egyetem professzorai egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatásuk alapján.

Az intézmény internetes oldalán megjelent tanulmány szerint a születés módja hatással van az egészségi állapotunkra, a császármetszés pedig nagyjából 15%-kal növeli a későbbi elhízás kockázatát a természetes, vaginális úton születettekhez képest. 

Forrás: Dreamstime

A kutatók szerint családon belül még nagyobb lehet a különbség: a császárral világra jött gyerekeknél 64%-kal valószínűbb a túlsúlyosság, mint a természetes úton született testvéreiknél.

Más baktériumok, más anyagcsere

A tanulmányban közreműködő kutatók vélekedése szerint igaz lehet az a korábbi felvetés, ami szerint a császárral született babák bélrendszere eltér a hüvelyi úton világra jött gyerekekétől. A császármetszés során ugyanis a baba emésztőrendszerébe nem kerülnek bele azok a baktériumok, amelyek a természetes úton született csecsemők esetében igen. Emiatt eltérően működik az anyagcseréjük, és még az éhségérzetük is más lesz.

A császárral született babák bélbaktériumai kevésbé változatosak – fogalmazott a tanulmány egyik társszerzője, Audrey Gaskins, a Harvard Egyetem epidemiológusa, aki szerint ezzel magyarázható a lelassult anyagcsere is.

Korábban már egyébként születtek hasonló jellegű kutatások, ám ezek kevésbé tudták kizárni az olyan tényezőket, mint az anya súlya vagy egészségi állapota. A most készült tanulmányban a kutatók több mint 22 ezer fiatal felnőtt adatait elemezték, akik 1996 és 2012 között rendszeresen válaszoltak a felmérés kérdéseire. A tudósok figyelembe vették a testtömegindex változását és minden más információt, amelynek köze lehet az elhízáshoz, többek között azt, hogy miként alakult a válaszadók édesanyjának súlya a szülést megelőzően, vagy hogy dohányoztak-e. 

Forrás: Dreamstime

Simon Cork, az Imperial College London orvosbiológusa szerint valóban lehet kapcsolat a császármetszés és az elhízás között, ám ez a feltevés jelenleg még nem teljesen bizonyított, ehhez további vizsgálatokra lenne szükség. Hangsúlyozta: a császármetszéses szülések az esetek többségében nem választás eredményeként történnek meg, hanem orvosi megfontolásból, az anya és a magzat életének védelmében.

Schobert Norbi: „Nem a szülés módja, hanem az életmód a fontos”

A tanulmány kapcsán kíváncsiak voltunk, mit mond minderről a magyar fitneszguru, Schobert Norbi, aki leszögezte: az ő családjában mindenki természetes úton szült és született, mégis mindenki túlsúllyal küzdött – ő maga is.

Schobert Norbert sokáig küzdött a túlsúllyalForrás: Facebook/Schobert Norbert

„Erről az a kutatás jut eszembe, amelynek eredménye az lett, hogy aki túlsúlyos, az tovább élhet, mert az öregek között több kövéret találtak. Ez nem igaz, hiszen ma már tudjuk, hogy aki túlsúlyos, az korábban meghal” – fogalmazott Norbi, aki szerint egészségügyi szempontból a természetes és a császárral szülésnek is megvan a maga kockázata, a nőnek pedig joga van eldönteni, hogyan szeretné világra hozni gyermekét. 

„De vissza az elhízáshoz: a túlsúly okai a zsírszegény táplálkozás, a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása és a mozgás hiánya, vagyis az urbanizált életmód. Az emberek azért híznak el, és lesznek cukorbetegek, mert a zsírok helyett szénhidrátot fogyasztanak, mint például sok cukrot és sok burgonyát.Ha az emberek újra a feldolgozatlan élelmiszereket, mint például a durva gabonát vagy a szalonnát ennék, és emellett kerékpárral járnának dolgozni, akkor nem lennének elhízottak.Én azt vallom, hogy táplálkozzunk zsírosabban, ezzel párhuzamosan pedig csökkentsük a szénhidrátok arányát” – magyarázta a fitneszguru. Hozzátette: véleménye szerint az elhízás szempontjából a szülés módjánál sokkal fontosabb az, hogy az édesanya milyen életmódot folytatott a várandóssága előtt és alatt.

A terhesség alatti elhízás ugyebár növeli a kettes típusú diabétesz kialakulását, ami a magzat fejlődésére is hatással van, ráadásul nem is túl jó hatással, és már a világra is túlsúllyal érkezik– mondta el a Life.hu-nak.