Az alternatív gyógyászat és a kínai orvoslás alapja, hogy a test és a psziché kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Egy nemrég megjelent kutatás szerint mindez a fiatalokat is ugyanúgy érintheti: a neves svájci Bázeli Egyetem kutatói tinédzsereken vizsgálták, hogyan befolyásolja a fizikai jóllétet egy-egy mentális zavar.

A mentális zavarok és a testi betegségek kéz a kézben járnak – ezt támasztja alá egy nemrég megjelent kutatás eredménye. Eszerint ha ezek a problémák már kora gyermekkortól rendszeresen előfordulnak, fennáll a veszélye annak, hogy idősebb korban is kellemetlen fejlemények jelentkeznek. 

A mentális zavarok és a testi betegségek kéz a kézben járnakForrás: Thinkstock

A Bázeli Egyetem pszichológusai időbeli mintázatot figyeltek meg a fiataloknál: az ízületi gyulladások és az emésztőrendszer betegségei sokkal gyakoribbak voltak a depressziót követően, míg a szorongásos zavarokat általában bőrbetegségek követik.  A Svájci Nemzeti Tudományos Alap által finanszírozott projektben 6500 tinédzser adatait vizsgálták meg, és vontak le következtetéseket a pszichoszomatikus betegségek időbeli mintázatára.

Ezek a mentális betegségek okozhatnak fizikai tüneteket

Megállapították, hogy bizonyos testi betegségeknek nagyobb az előfordulásuk gyermekeknél és serdülőknél, ha a kórtörténetükben előfordult valamilyen hangulatzavar. Depressziót gyakran követ ízületi gyulladás és emésztőrendszeri megbetegedés, valamint hasonló a kapcsolat a szorongásos rendellenességek és a bőrbetegségek között. 

Megállapították, hogy bizonyos testi betegségeknek nagyobb az előfordulásuk olyan fiatalok esetében, akiknek a kórtörténetében előfordult valamilyen hangulatzavarForrás: Thinkstock

A szorongásos zavarok gyakoribbak voltak, ha az egyénnek már volt ismert szívbetegsége. A kutatók első alkalommal állapították meg a szoros kapcsolatot az epilepsziás tünetek és a későbbi táplálkozási rendellenességek között.  

Mit üzen a test?
A kínai orvoslásban már hosszú évezredek óta elfogadottnak számít a nézet, miszerint a legtöbb betegség valamilyen lelki gondra vezethető vissza, ily módon pedig a test és a lélek együttes kezelése jelentheti az utat a teljes gyógyulás felé. De mit üzenhet vajon egy egyszerű megfázás? A Life.hu cikkéért kattints ide!