Magyar orvoscsoport vállalkozott arra, hogy szétválasszon egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt. A műtétsorozat első részén sikeresen túlvannak, a szakemberek most arról meséltek, milyen drámai pillanatokat éltek át az operáció közben.

Mint arról korábban már beszámoltunk, magyar orvosok vállalták, hogy szétválasztják a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket. A veszélyes műtétsorozat első részén már sikerrel túlvannak, egy 3 órás vizsgálat után végül egy 5 órás műtéttel szétválasztották a kislányok agyát összekötő ereket.
Dr. Csókay András, Dr. Pataki Gergely és Dr. Hudák István most a TV2-nek elárulták, műtét közben akadt drámai pillanat is.

A legdrámaibb pillanat az volt, amikor odajutott, hogy elzárja, akkor kiment az édesanyához, és elmondta neki, hogy 20 százalék, hogy belehalnak, 80 százalék, hogy túlélik. Az édesanya elsírta magát, azt mondta, így nem lehet élni, csinálja meg, doktor úr. Bement és megcsinálta." – mesélte Dr. Csókay András a kollégájáról.

Ez volt a kezdőlépés, de még a neheze hátravan.

A legnagyobb feladat, hogy az agyat és a koponyát szétválasszuk. Utána Gergelynek megoldani plasztikai sebészeti úton ezt a hatalmas nyílást. Úgy kell elképzelni, mintha egy lábasról levennénk egy tetőt. A koponyacsontot vissza lehet építeni, de bőrrel is be kell fedni." – nyilatkozta a szakember, majd hozzátette, szeptember-októberben kerülhet sor a tényleges szétválasztásra.