Szokások, melyek befolyásolják a cukorbetegség kialakulását

Forrás: Shutterstock -
szokás cukorbetegség kialakulás szájvíz kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már egyre többen törekszenek az egészséges életmódra, amellyel az elhízást és egyéb betegségeket is elkerülhetik, úgy mint a cukorbetegség. Alapvetően a testmozgással és a változatos étrenddel nem lehet mellélőni, de vannak még olyan mindennapi szokások, melyek befolyásolják a cukorbetegség kialakulását, pedig talán nem is gondoltad volna. Ezek azok.

Gluténmentes étkezés

Ha nem vagy érzékeny, akkor kifejezetten káros a gluténmentes táplálkozás: 13 százalékkal nagyobb az esély a cukorbetegségre. Ennek az a magyarázata, hogy aki eszerint étkezik, az általában kevesebb rostot eszik, márpedig a rost létfontosságú, és csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Egyedüllét

Érdekes összefüggést találtak a tudósok: a magányos emberek sokkal nagyobb eséllyel szenvednek cukorbetegségben, mint azok, akik rendszeresen társaságba járnak. Ez azért lehet, mert azok, akik folyton egyedül vannak, hajlamosabbak a depresszióra, amely a cukorbetegség rizikófaktora - írja a Blikk Rúzs.

Kávé

A kávé jótékony hatású Forrás: Shutterstock

Az mindig vita tárgya, hogy a kávé mennyire egészséges, azonban úgy tűnik, hogy a cukorbetegség megelőzésében hatásos: azoknak, akik csökkentették a kávéadagjukat, vagy lemondtak róla, 17 százalékkal nagyobb az esélyük a cukorbetegségre, míg azoknál, akik növelték az adagot, 11 százalékkal kevesebb. Természetes édesítővel vagy cukor nélkül érdemes elfogyasztani.

Szájvíz

A tudósok szerint a szájvíz rendszeres használata - napi kétszer - nem tesz jót, ugyanis a rossz baktériumok mellett a jókat is kiöli, amelyek a feltételezések szerint szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában.

Sok só

Régóta tudott, hogy a sok só egészségtelen: a szív. és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, valamint a cukorbetegségét is, ezért érdemes alacsonyan tartani a bevitelt: 1500 mg alatt, de legfeljebb 2300 mg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.