Így juttass a szervezetedbe tél előtt elégséges vitamint!

Forrás: Shutterstock -
vitamin zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszak előtt különösen fontos, hogy elég vitamin jusson a szervezetbe, az azonban kérdés, hogyan, miből, mennyit együnk, hogy egészségesek maradjunk. 

Kerekes Dániel személyi edző szerint a multivitamin-készítmények nem ajánlottak, helyette inkább vegyes táplálkozással érdemes kezelni a vitaminhiányt. A gyakori izomgörcs magnéziumhiányt, a százaz bőr E- és A-vitaminhiányt, a sós ételek iránti sóvárság pedig B-vitaminhiányt jelezhet - tudatta. Hozzátette, hogy érdemes mindig a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, ugyanis azok a legjobb vitamin- és nyomelemforrások.

Nézzük, mire is van szüksége a szervezetnek!

C-vitamin


Szinte valamennyi háztartás szerves része egy-egy doboz C-vitamin. Nem véletlenül: ez a vízben oldódó vitamin nem csupán a csontokat erősíti, hanem általa gyorsabban gyógyulnak a különféle sebek, sérülések, és fokozza a szervezet ellenálló képességét is. A legjobb, ha nem tabletta, hanem friss gyümölcsök vagy zöldségek útján juttatod hozzá a szervezeted a szükséges mennyiséghez. Fogyassz sok citrusfélét, csipkebogyót, paradicsomot, paprikát és káposztát!

Forrás: Shutterstock

Kalcium


Általánosságban elmondható, hogy ebből az ásványi anyagból kevesebbet fogyasztunk az előírt mennyiségnél. Egy hazai felmérés szerint a nők és a férfiak átlagosan 32%-kal kevesebb kalciumot visznek be a szervezetükbe, mint kellene. Hiányát a görcsök, a haj hullása, a körömproblémák, illetve a csonttömeg elvesztése, sűrűségének csökkenése jelezheti. A kalciumnak jó forrása lehetnek a tejtermékek, a halfélék, az olajos magvak, a mák, illetve a sötét levelű zöldségek.

Forrás: Sahutterstock / Készítette: Y Photo Studio

D-vitamin


Az előzőekben tárgyalt kalciumbevitel fokozása mit sem ér, ha a szervezet nem rendelkezik elegendő D-vitaminnal, ami segíti ennek az ásványi anyagnak a felszívódását. A D-vitaminból képződő D-hormon segíti többek között a kalcium beépülését is a csontokba. Ebben a vitaminban gazdag élelmiszerek, például a tojás, a tejtermékek, a halolaj és a máj is, ám egy 15–20 perces napfürdőzéssel is feltölthetjük szervezetünk D-vitamin-készletét.

Magnézium


Ez a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag hozzájárul a csontok egészségéhez, az anyagcsere, az idegrendszer és az izomrendszer helyes működéséhez. Mivel a magnéziumot a test nem képes magától előállítani, nekünk kell gondoskodnunk a beviteléről. Természetes úton többek között búzakorpával, tejjel, banánnal és mazsolával juthatunk hozzá, de lehetőség van pezsgőtabletta vagy sima tabletta formájában is a pótlására. Ezek szedése inkább kúraszerűen történjen.

B-vitaminok


Ezek a vízben oldódó vitaminok nagy szerepet játszanak az idegrendszer működésében, az energiatermelésben és a zsírok bontásában. 12 fajtájukat ismerjük. Mivel komplex vitamincsaládról van szó, hiányuk számtalan problémát okozhat: jelentkezhet fáradtság, étvágytalanság, fogyás, hányinger és gyengeség, bőrgyulladás, ideggyulladás és vérszegénység is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.