Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya". Így egyértelmű, hogy a mentális állapotunk, közérzetünk is alapvető része egészségünknek. A legtöbb ember azonban erről nem feltétlenül vesz tudomást, ők úgy vélik, ha éppen nem fáj semmijük, ha nem találnak náluk fizikai elváltozást, egészségesek. Ezt felismerve a változtatás igényével a Lelki Egészség Világszövetsége 1992-ben kezdeményezte azt, hogy legyen a mentális egészségnek is világnapja. Hazánkban1994 óta emlékeznek meg arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más: őket is megilleti az egyenlőség minden joga.

A szövetséghez világszerte több szervezet csatlakozott, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészséggel kapcsolatos témákra, és kezdeményezéseket hozzanak létre ennek támogatására. Az október 10-i világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

Fizikai tünetek álarca mögé bújhat a mentális probléma

A mentális betegségek egy ideig sokszor, maguk az érintettek előtt is rejtve maradnak. A szorongással, depresszióval vagy éppen pánikbetegséggel élők nagy többsége fizikai megbetegedést vél felfedezni a tünetek mögött. Kivizsgálást kivizsgálás követ, és az esetek nagy többségében a páciens negatív diagnózissal távozik. Ez egyrészt persze öröm, másrészt azonban sokan arról számolnak be, hogy megnyugtatóbb lenne számukra egy precíz diagnózis vagy egy jól körülhatárolható betegség, mint az, hogy a tünetek mögött valószínűleg lelki okok állnak. 

A mentális betegségek egy ideig sokszor, maguk az érintettek előtt is rejtve maradnakForrás: Shutterstock
A mentális egészség egy olyan jólléti állapot, melyben az egyén a saját képességeit felismeri, képes megbirkózni a mindennapi élet stresszhelyzeteivel, produktívan dolgozik, és képes valamivel hozzájárulni közösségéhez. (WHO)

A mentális betegség is betegség: fordulj szakemberhez!

Akár szervi megbetegedéseket utánzó pszichés problémád van, akár tartósan lehangolt vagy, szorongsz, esetleg a gyakran hullámzik a hangulatod, magányosnak érzed magad, öngyilkossági késztetéseid vannak fordulj szakemberhez. 

Ha úgy érzed, sorstársakkal beszélgetnél, a Facebookon is több olyan csoportot találsz, ahol megoszthatod a problémádat, esetleg más problémáján segíthetsz, tanácsot adhatsz. Ne aggódj, ezek a csoportok általában zártak, így csak azok olvashatják a történetedet, akik maguk is hasonló gondokkal küzdenek. 

Fontos küldetés: az előítéletek elleni harc

A kezdeményezéssel évről évre felhívják a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A kampányok üzenete, hogy a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Fontos terület, amely társadalmi szintű edukációt kíván meg a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc.

Fordulj bátran szakemberhez, ha bármilyen pszichés problémával küzdessz!Forrás: Shutterstock

Amennyiben megfelelő támaszt, szeretetet és lelki támogatást kapnak a kórházi illetve gyógyszeres kezelés mellett, ők is a társadalom hasznos tagjait gyarapítják.

Megdöbbentő tények a mentális egészségről

A rokkantság vezető okai a mentális zavarok, beleértve a függőségeket is.

Évente közel egymillió ember lesz öngyilkos a kezeletlen mentális probléma következtében.

A mentális rendellenességek hatalmas rizikófaktort jelentenek az egyéb betegségek kialakulásában.

Ofel Epicorus olyan emberekről készített portrésorozatot, akik életük során megküzdöttek már valamilyen mentális problémával. 2018-ban egy ismerőse lett öngyilkos, ekkor döntötte el, hogy belevág egy olyan projektbe, amelynek azt a címet adta, hogy „A Part Of Me", azaz „Egy rész belőlem". Olyan férfiakról és nőkről készített portrékat, akik szintén átélték a depressziót vagy más mentális problémával küzdöttek és megosztották vele személyes élettörténetüket.

Ha kíváncsi vagy a fotósorozatra, kattints a következő képre és lapozz!

Forrás: patreon.com